Det visar stor polisutredning.

" />

Det visar stor polisutredning.

" />

Det visar stor polisutredning.

" />
Tiggande rom i Stockholm.
Fria Tider

Romer tvingar sina barn göra "kriminell värnplikt"

Publicerad 1 oktober 2013 kl 04.54

Utrikes.I Frankrike står just nu 27 vuxna romer från Kroatien inför rätta för att ha lett sina barn in på brottets bana. Barn så unga som 10 år har tvingats medverka vid inbrott och annan kriminalitet, avslöjas i en utredning som kallas "epokgörande" av åklagare och polis.

Gilla artikeln på Facebook

På måndagen fick rätten i franska Nancy höra vittnesmål om hur romska "kaptener" och "löjtnanter" dagligen leder inbrott över hela Europa - med sina barn som tvångsrekryterade "värnpliktiga". Barn så unga som tio år har av sina föräldrar systematiskt skolats in i brottslighet, rapporterar thelocal.fr.

Det är genom omfattande kartläggning och övervakning som fransk polis nu kan beskriva en maffialiknande struktur där klanhövdingar styr över "kaptener" som i sin tur basar över "löjtnanter". Längst ner i familjehierakin finns kvinnor och barn som köps och säljs som handelsvaror och förväntas dra in stora pengar genom illegal verksamhet.

"Ju större skicklighet att stjäla, desto högre pris betingar en ung brud", berättar Gilles Weintz som lett polisens kartläggning av de kriminella familjerna. Priser upp till 180 000 euro ska ha förekommit, men då förväntas bruden ge ordentlig avkastning.

I ett fall ska en brud "bara" ha inbringat 200 000 euro på två år, varför ett vite vid en intern romsk domstol om 100 000 euro ålades hennes familj. På grund av att hon utstått sexuellt utnyttjande uppges beloppet senare skrivits ned till 55 000 euro.

Romska barn förväntades inbringa 5 000 euro var genom stölder - i månaden. Mycket av den ansamlade rikedomen slussades senare vidare till kroatiska Slavonski Brod där klanledningen uppges bo i lyxvillor.

Mycket av spaningen har bestått i telefonavlyssning av 120 misstänkta. De 27 som nu står inför rätta åtalas för över hundra inbrott begångna i Frankrike, Belgien och Tyskland under 2011, samt människohandel för transaktionerna i samband med giftermål. Försvarsadvokaterna hävdar dock att det rör sig om en romsk tradition av hemgift.

En 66-årig kvinna som påstås vara klanens allra högsta ledare, ska genomgå en separat rättegång, rapporterar lemonde.fr.

Debatten om romer har liksom i Sverige varit högaktuell i Frankrike den senaste tiden. Den socialistiske inrikesministern Manuel Valls har fått motstå skarp kritik för sitt uttalande om att östeuropeiska romerna själva inte vill integreras i det franska samhället och därför bör deporteras till sina hemländer.

Bland annat har franska miljöpartisten och senatorn Esther Benbassa kallat uttalandet "oacceptabelt":

"Dessa kommentarer påminner om de mörkaste timmarna i vår historia. Det finns inte ointegrerbara människor, bara länder som inte gör att de känner sig välkomna", har hon sagt.

I en aktuell opinionsundersökning håller 77 procent av fransmännen med om Manuel Valls uttalande, rapporterar france24.com. Bara 22 procent ansåg att inrikesministerns uttalande var klandervärt, eftersom det "stigmatiserar en del av befolkningen".

Om Dagens Nyheter eller annan svensk media kommer att bevaka rättegången i Nancy är i nuläget oklart.

Fakta romer:
Tiotusentals romer tros bo i Sverige och språket romani är ett officiellt minoritetsspråk.
Romer är en mycket utsatt grupp. Bara en av fem romer i Malmö har jobb och bara var tionde ung rom går ut gymnasiet, enligt statistik. Kanske mer uppseendeväckande är att inte ens hälften går ut grundskolan.
De tvingas därför in i ett liv i utanförskap och livnär sig på bidrag och kriminalitet.
Romernas situation försvåras dessutom av de att de har väldigt låg kognitiv förmåga. Enligt brittiska forskare har romer i Serbien, varifrån många invandrat till Sverige, en IQ på i genomsnitt 70, vilket enligt forskarna är en av orsakerna till romernas utanförskap.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0