Även FN uppmanar USA att dela eventuell bevisning med säkerhetsrådet.

" />

Även FN uppmanar USA att dela eventuell bevisning med säkerhetsrådet.

" />

Även FN uppmanar USA att dela eventuell bevisning med säkerhetsrådet.

" />
KRÄVER BEVIS. Att den syriska regeringen skulle ha gasat sin egen befolkning är "rent nonsens", säger Putin, som nu uppmanar USA att backa upp sina anklagelser med bevisning, om man har någon.

Ryssland kräver bevis av USA

Publicerad 1 september 2013 kl 02.32

Utrikes.Teorin att den syriska regeringen skulle ha angripit sin egen befolkning med kemiska stridsmedel är ”rent nonsens”, säger den ryske presidenten Vladimir Putin, och kräver nu att USA backar upp sina anklagelser med bevis.

Gilla artikeln på Facebook

I fredags offentliggjorde den amerikanska regeringen en fyra sidor lång promemoria med en kortfattad sammanfattning av hur amerikanska underrättelseorgan säger sig bedöma förra veckans händelser i Syrien. I promemorian görs det gällande att den ”syriska regimen” beordrade angrepp med kemiska vapen som dödade 1 429 civila tidigt på morgonen den 21 augusti. Någon bevisning som styrker de påståenden som görs i promemorian har man emellertid inte publicerat, med hänvisning till att man vill ”skydda källor och metoder”.

Det amerikanska utspelet tycks emellertid inte ha imponerat på den ryske presidenten Vladimir Putin. Under lördagen sade Putin att det var ”rent nonsens” att den syriska regeringen skulle ha angripit civila med kemiska stridsmedel i ett läge där regeringen var på väg att vinna kriget mot rebellerna.

– Jag är övertygad om att det bara är en provokation av dem som vill dra in andra länder i den syriska konflikten, och som vill vinna stöd av mäktiga spelare på den internationella arenan, i synnerhet USA, sade Putin enligt Reuters.

Han uppmanade också USA att förse FN:s säkerhetsråd med den bevisning man påstår sig ha för anklagelserna mot den syriska regeringen.

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson uppgav igår i en intervju i P1 att USA inte har försett FN med något annat material än den fyrasidiga promemoria som publicerades i fredags. Han sade emellertid att FN:s generalsekreterare i fredags uppmanade samtliga permanenta medlemmar i säkerhetsrådet, varav USA är en, att presentera eventuell bevisning som man har tillgång till för säkerhetsrådet.

Den syriska regeringen krävde redan i tisdags att USA skulle offentliggöra de bevis man påstår sig ha, så att allmänheten i väst får reda på vad anklagelserna mot Syrien grundar sig på.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Löfven vill att Sverige arrangerar "historiens första hållbara OS"

Olympiska spelen ska arrangeras i klimatets anda. "Vår övertygelse är att Sverige har bäst förutsättningar att leverera ett hållbart arrangemang."0 

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0