Även FN uppmanar USA att dela eventuell bevisning med säkerhetsrådet.

" />

Även FN uppmanar USA att dela eventuell bevisning med säkerhetsrådet.

" />

Även FN uppmanar USA att dela eventuell bevisning med säkerhetsrådet.

" />
KRÄVER BEVIS. Att den syriska regeringen skulle ha gasat sin egen befolkning är "rent nonsens", säger Putin, som nu uppmanar USA att backa upp sina anklagelser med bevisning, om man har någon.

Ryssland kräver bevis av USA

Publicerad 1 september 2013 kl 02.32

Utrikes.Teorin att den syriska regeringen skulle ha angripit sin egen befolkning med kemiska stridsmedel är ”rent nonsens”, säger den ryske presidenten Vladimir Putin, och kräver nu att USA backar upp sina anklagelser med bevis.

Gilla artikeln på Facebook

I fredags offentliggjorde den amerikanska regeringen en fyra sidor lång promemoria med en kortfattad sammanfattning av hur amerikanska underrättelseorgan säger sig bedöma förra veckans händelser i Syrien. I promemorian görs det gällande att den ”syriska regimen” beordrade angrepp med kemiska vapen som dödade 1 429 civila tidigt på morgonen den 21 augusti. Någon bevisning som styrker de påståenden som görs i promemorian har man emellertid inte publicerat, med hänvisning till att man vill ”skydda källor och metoder”.

Det amerikanska utspelet tycks emellertid inte ha imponerat på den ryske presidenten Vladimir Putin. Under lördagen sade Putin att det var ”rent nonsens” att den syriska regeringen skulle ha angripit civila med kemiska stridsmedel i ett läge där regeringen var på väg att vinna kriget mot rebellerna.

– Jag är övertygad om att det bara är en provokation av dem som vill dra in andra länder i den syriska konflikten, och som vill vinna stöd av mäktiga spelare på den internationella arenan, i synnerhet USA, sade Putin enligt Reuters.

Han uppmanade också USA att förse FN:s säkerhetsråd med den bevisning man påstår sig ha för anklagelserna mot den syriska regeringen.

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson uppgav igår i en intervju i P1 att USA inte har försett FN med något annat material än den fyrasidiga promemoria som publicerades i fredags. Han sade emellertid att FN:s generalsekreterare i fredags uppmanade samtliga permanenta medlemmar i säkerhetsrådet, varav USA är en, att presentera eventuell bevisning som man har tillgång till för säkerhetsrådet.

Den syriska regeringen krävde redan i tisdags att USA skulle offentliggöra de bevis man påstår sig ha, så att allmänheten i väst får reda på vad anklagelserna mot Syrien grundar sig på.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Sverige byter folk

Nyheter från förstasidan

Två avrättade utanför nattklubb i Norrköping

Folk sprang i panik. "Uttrycker oro över samhällsutvecklingen."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Mer från Utrikes

Granskningskommission från EU skickas till Malta

EU-parlamentet skickar delegation.. Ska granska utredningen av mordet på medborgarjournalisten Daphne Caruana Galizia.0 

Här flyger kungen andra klass till Indien på statsbesök

Dagens bild: Plikten framför allt?. 73-åringen tvekade inte att trängas i Air Indias ekonomiklass för att passa tiden när regeringsplanet fick tekniska problem.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Ledningen vann mot gräsrötterna: SD ska rädda SVT och SR. SD ska "rädda" public service från Moderaterna och KD.0 

Klassiska svenska skillingtryck nu gratis på nätet. Tryckta visorna spelade stor kulturhistorisk roll.0 Plus