Islamiska staten i Sverige

S-politiker: IS är en "frihetsrörelse"

Publicerad 31 maj 2015 kl 19.41

Politik. Den socialdemokratiske Göteborgspolitikern Nils-Erik Lindblom skrev i ett blogginlägg igår att terrorgruppen Islamiska staten är en "frihetsrörelse". Socialdemokraternas partistyrelse avböjer att kommentera eller ta avstånd ifrån utspelet.
– Vi får fatta beslut om vi ska kommentera i Fria Tider, men vi tänker definitivt inte göra det idag, säger partistyrelsens presschef.

Gilla artikeln på Facebook

I ett blogginlägg på den socialdemokratiska bloggportalen s-info.se skrev Göteborgspolitikern Nils-Erik Lindblom igår ett inlägg om de "tre frihetsrörelserna Socialdemokraterna, Frihandelsavtalet TTIP och ISIS". Bland annat hävdade Lindblom att IS inte alls är en terrorgrupp och att det man egentligen vill ha är "ett eget land fritt från USAs härjningar".

Flera personer reagerade kraftfullt på Lindbloms inlägg och markerade sin avsky mot det i kommentarsfältet på bloggen. Ett par av kommentarerna till blogginlägget löd såhär:

"Är detta en åsikt som korellerar med SAPs syn på IS? Ni ser dem som en befrielserörelse, alltså? Tacksam för svar!"

"Brukar inte kommentera sånt här. Men din beskrivning av IS är nog det värsta jag läst en socialdemokrat publicera i hela mitt vuxna liv. IS är en rörelse som genom bestialiska mord, global terror, kidnappning av kvinnor, offentliga halshuggningar, skräck och tortyr försöker skrämma människor till underkastelse på ett globalt plan."

Under dagen idag har blogginlägget tagits bort från s-info.se.

Lindblom är en aktiv socialdemokrat och kandiderade 2006 för partiet till kommunfullmäktige i Göteborg. Han är ordförande för Målarnas socialdemokratiska förening i Göteborg och vice ordförande för Härlanda socialdemokratiska förening.

Fria Tider har under dagen försökt nå Lindblom för en kommentar till det han skrev, men han har inte gått att nå. När Fria Tider ringer upp Socialdemokraternas partistyrelse avböjer de att kommentera blogginlägget och vill inte uttala sig om vilken syn partiet egentligen har på den ökända terrorgruppen.

– Vi får fatta beslut om vi ska kommentera i Fria Tider, men vi tänker definitivt inte göra det idag, säger Håkan Gestrin som är presschef på Socialdemokraternas partistyrelses kansli.

Måste ni fatta beslut om ni ska kommentera när det gäller en av era företrädare som uttrycker sig på det sättet och kallar en terrorgrupp för "frihetsrörelse"?
– Jag måste kolla vad det är som står överhuvudtaget, det är väldigt dumt att kommentera när man inte ens har läst någonting.

Under kvällen idag backade Lindblom från det inlägg som han skrev igår.

"Jag tar tillbaka det jag skrev om isis. Jag har tänkt på det. Ni som har kritiserat mig har rätt. En frihets organisation dödar inte människor", skriver han nu på s-info.se.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Politik

Vänsterpartisten Barbro, 77, kräver: Släpp våldtäktsmannen

Stockholmspolitiker ifrågasätter domslut.. Vill stoppa utvisning av eritrean som våldtog kvinna så hennes underliv sprack.0 Plus

Expo-profil: Invandrare är arbetslösa och går på bidrag

Antirasist pekar ut invandrare som problem.. Beroende av "ekonomiskt bistånd och andra typer av bidrag".0 Plus

Vänsterextremist som ville stoppa "Folkets demonstration" kräver bidragsförsörjning

"Kommer aldrig acceptera rasisternas våld".. Fick sparken när hon inte "klarade att gå till jobbet" – vill ha bidrag istället.0 Plus

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur