SVT tyckte det var lämpligt att ge utrymme för invandrares krav på att riva svenska statyer. Gustav III-statyn i Stockholm hör inte hemma i dagens "antirasistiska" samhällsprojekt, hävdade Kitimbwa Sabuni i SVT Kulturnyheterna.

Sabunis bror vill riva Gustav III-statyn: "Drabbade oss som är svenskar idag"

Publicerad 18 juni 2020 kl 23.00

Inrikes. Ordföranden för Afrosvenskarnas riksförbund, Kitimbwa Sabuni, vill nu att Sverige "reviderar" sin stadsbild och inte använder statyer som bryter mot dagens "antirasistiska" projekt, säger han i SVT Kulturnyheterna.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i torsdagens Kulturnyheterna som SVT lanserar idén att riva historiska statyer i Sverige, närmare bestämt den ståtliga Guvstav III-statyn på Skeppsbrokajen i Stockholm.

Detta som en följd av de antivita upploppen i bland annat Storbritannien och USA.

Kitimbwa Sabuni, bror till L-partiledaren Nyamko Sabuni, är inte främmande för att ta bort statyn. 

Tvärtom "måste" frågan tas upp även i Sverige, hävdar han. Och det måste åtminstone leda till debatt om sådana statyer ska vara kvar.

– Han var den som tog tillbaka Sverige in i den transatlantiska slavhandeln. Då borde vi ha en konversation om lämpligheten att föreviga honom på det här okritiska sättet eller föreviga honom alls i stadsbilden, säger Kitimbwa Sabuni till SVT om Gustav III-statyn.

Enligt Sabuni är statyer inga historieböcker utan del av "ideologiska projekt", så som att bygga upp en nation.

– Om vi idag har ett antirasistiskt projekt behöver vi då inte revidera vilka statyer vi har i stadsbilden? Det är alldeles självklart, säger han.

Vidare hävdar Kitimbwa Sabuni, som föddes i Burundi 1977, att det som statyerna symboliserar "drabbade" de som är svenskar idag och att "brotten" därmed fortfarande är moraliskt relevanta.

Kitimbwa Sabuni vill nu att statsminister Stefan Löfven (S) tar upp frågan till nationell debatt.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0