USA-valet

Sanderssupportrar löpte amok på Demokraternas konvent i Nevada

Publicerad 18 maj 2016 kl 15.57
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Videobilder från Demokraternas konvent i Nevada i helgen visar en kaotisk stämning bland deltagarna. Många av presidentaspiranten Bernie Sanders supportrar krävde en omräkning av rösterna i delstaten där det var väldigt jämnt mellan Sanders och Hillary Clinton.

Gilla artikeln på Facebook

Det blev ännu en seger för Bernie Sanders igår när primärval hölls i Oregon. Samtidigt uppges det ha varit mycket jämnt mellan Sanders och favoriten Hillary Clinton i Kentucky, endast en halv procentenhet skiljer mellan de båda kandidaterna och det är inte helt avgjort vem som egentligen vann delstaten, skriver AP.

Den jämna striden mellan de båda presidentaspiranterna, där Sanders deklarerat att han tänker kämpa vidare och besegra etablissemangs­kandidaten Clinton, splittrar partiet allt mer.

Under veckan har videobilder från Demokraternas konvent i Nevada läckt ut i sociala medier. De skildrar en kaotisk, närmast upplopps­liknande stämning i partiet. Många av Sanders supportrar på konventet buar och skanderar "omräkning, omräkning, omräkning". Konventsdeltagarna ska dessutom ha kastat stolar och uttalat dödshot mot partitopparna.

I primärvalet i delstaten, som hölls i februari, fick Clinton 52,6 procent mot 47,3 för Bernie Sanders. För jämnt för att Sanders anhängare ska slå sig till ro. Många av dem menar att partitoppen manipulerat valet och att Sanders är den egentlige vinnaren.

Situationen på konventet förbättrades inte av att senator Barbara Boxer höll ett tal där hon nästintill hånar Sanderssupportrarna.

– Fortsätt ni att bua och bua er ut ur det här valet. Gör det bara. Vi hade vårt primärval i Nevada och Hillary Clinton vann! skriker hon i ett videoklipp som sprids bland Sandersanhängare.

Hillary Clinton är fortsatt Demokraternas favorit att ta hem nomineringen som partiets kandidat i höstens presidentval, men scenerna som utspelade sig i Nevada och missnöjet mot henne inom partiet kan komma att stå partiet dyrt.

Donald Trump, som väntas bli Republikanernas kandidat i samma val, har upprepade gånger tydliggjort att han tänker försöka locka över missnöjda demokrater.

– Jag kommer gå ut och få miljoner demokrater att rösta på mig. Jag kommer få Bernie-anhängare att rösta på mig för de gillar min handelspolitik, sade Trump i en intervju för knappt två veckor sedan.

Om höstens val står mellan etablissemangskandidaten Clinton och "utmanaren" Clinton, vilket mycket pekar på, kan den 69-årige miljardären mycket väl komma att få stöd från ett stort antal demokrater.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0