Säpo bad FBI om hjälp "mot terrorbrott" – använde informationen för att jaga tonåring för åsiktsbrott istället

Publicerad 14 juli 2020 kl 18.30

Inrikes. Regeringens säkerhetstjänst Säpo anklagas för att missbruka Sveriges avtal med den amerikanska underrättelse- och säkerhetstjänsten FBI i jakten på svenskar som begått åsiktsbrott. I minst ett fall har Sverige begärt internationell rättslig hjälp av FBI under förevändningen att man utreder terrorbrott – trots att det i själva verket har handlat om åsiktsbrottet hets mot folkgrupp.

Dela artikeln

Säpo sysslar normalt inte med brottslighet som inte sorterar inom myndighetens område, ett område som utgörs av bland annat brott mot rikets säkerhet, terrorism och hot mot höga politiker till exempel. Men myndigheten kan även ta sig an mindre viktiga brott, om det finns vissa motiv hos gärningsmannen.

– Politisk åskådning kan det till exempel vara, säger "Daniel", åsiktspolis på Säpo, till Exakt24.

Ett sådant brott begicks av en 15-årig pojke med bosnisk bakgrund mellan den 27 november 2019 och 14 mars 2020, enligt ett åtal vid Linköpings tingsrätt.

Under utredningen lämnade FBI på Säpos begäran ut information om den 15-årige pojkens konton i sociala medier till sin svenska systermyndighet. Enligt FBI:s beslut får åklagaren använda informationen "uteslutande i syfte att utreda eller bekämpa internationell eller inhemsk terrorism" – något som den svenska åklagaren struntade i, och använde bevisningen i ett mål om hets mot folkgrupp istället.

Enligt åtalet hade pojken använt Youtube och olika nätforum för att uttrycka sig nedsättande om bland annat judar och vitryssar under perioden.

Att kritisera folkgrupper är i många fall olagligt i Sverige medan det är lagligt i USA, som tillämpar yttrandefrihet för sina medborgare. USA lämnar heller inte ut information till utländska regeringar som begär hjälp för att sätta dit sina medborgare för åsiktsbrott eller andra politiska brott, om det inte handlar om terrorism eller andra grövre brott.

I dokumenten, som först uppmärksammades av användarkontot Viktor Lind på Twitter, framgår det att Sverige fick integritetskänslig information härrörande från bland annat Gab, Instagram och Telegram. Det är tjänster som Säpo inte kan få tillgång till utan att ljuga för amerikanska myndigheter, påpekar signaturen Viktor Lind på Twitter.

"Hets mot folkgrupp kvalificerar inte för hjälp av FBI”, skriver han.

Enligt SVT erkänner den 15-årige pojken att han skrivit de åtalade inläggen, men hävdar att de inte var allvarligt menade. Han åtalas nu vid Linköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Ekonominyheter

"Korkade" EU-korkar väcker ilska mot Arla

Stänk, spill och krångel.. Men EU-reglerna kräver fastsittande korkar på mjölken framöver.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.