I Säpos rapport Lägesbild 2024–2025 varnas det uttryckligen för att antistatliga narrativ och konspirationsteorier breder ut sig i Sverige och på sikt kan utvecklas till ett direkt hot mot regimen:
"Även om den svenska demokratin står stark behöver vi vara vaksamma på en utveckling med spridda antistatliga narrativ och konspirationsteorier som på sikt och i värsta fall kan utvecklas till författningshotande verksamhet och aktiviteter", heter det.
Säpo menar att aktörer som sprider kritik mot staten, även om den ibland bygger på verkliga missförhållanden, ofta använder "förenklade budskap och utan kompletterande eller problematiserande perspektiv" – vilket enligt myndigheten riskerar att leda till "avhumanisering" och i förlängningen våld.
I rapporten slås det fast att "antistatliga rörelser, våldsbejakande extremister och främmande makt sprider desinformation, konspirationsteorier och propaganda" – ofta via sociala medier och med barn och unga som målgrupp.
Vidare skriver Säpo att spridandet av den här typen av budskap och "enkla lösningar" inte utgör något författningshotet mot Sverige idag.
"På längre sikt, och särskilt om budskapen blir mer vanligt förekommande och anammas av flera, kan effekterna dock bli mer allvarliga och urholka grundläggande demokratiska funktioner och värden", heter det dock.
Säpo hävdar även att det finns individer i Sverige som vill förändra samhällsstrukturen med våld:
"I det fördolda vill den här typen av aktörer förbereda en alternativ samhällsstruktur, ibland inkluderande en egen ordningsmakt".
Myndigheten varnar också för att främmande makt kan försöka utnyttja inhemsk systemkritik för att påverka politiska beslut:
"Antistatliga rörelser kan då användas som ombud för att destabilisera ett samhälle".
Rapporten innehåller inga överväganden om det lämpliga i att Säpo suddar ut gränsen mellan fredlig opposition och våldsbejakande extremism, och det saknas också överväganden om risken att tysta legitim kritik.
Samtidigt förekommer ord som ”vänsterextrem” inte alls i rapporten – trots att vänsterextrema grupper historiskt begått ett flertal våldsamma dåd i Sverige.
Säpo avslutar med en uppmaning till allmänheten:
"Det är viktigt att inte spä på polariserande händelser då det kan utnyttjas av främmande makt och våldsbejakande extremister", och:
"Källkritik och att avstå från att sprida tveksamma budskap är centrala motmedel".