Skräckkabinettet
Yvonne Ruwaida (MP).

Skandalpolitiker ska bli Romsons högra hand

Publicerad 14 oktober 2014 kl 17.09

Inrikes. Regeringen har utsett den svensk-palestinska miljöpartisten och antirasisten Yvonne Ruwaida, 44, till statssekreterare hos klimat- och miljöminister Åsa Romson. Bakom sig har Ruwaida en lång rad skandaler som involverar hanteringen av de svenska skattebetalarnas pengar.

Gilla artikeln på Facebook

Yvonne Ruwaida satt i riksdagen för Miljöpartiet åren 1994–2006 och var 2006-2010 partiets oppositionsborgarråd i Stockholms stad. Hon är sedan 2007 en del av Miljöpartiets partistyrelse och har tidigare även varit styrelsemedlem och ordförande i skattefinansierade Centrum mot rasism, som bland annat har anklagat glassen Nogger Black för att vara rasistisk.

År 2001 skrev Aftonbladet om att Ruwaida, som då satt i skatteutskottet, hade använt sig av riksdagens betalkort för att handla för 275.000 kronor – utan att redovisa ett enda öre till riksdagens förvaltningskontor. Bland annat kom det fram att hon bara under 1999 hade åkt taxi för 70.000 kronor på skattebetalarnas bekostnad.

I januari 2008 nominerades den 44-åriga karriärpolitikern av Situation Stockholm till "årets bängkäpp". Anledningen var att hon vid tillträdet som oppositionsborgarråd år 2006 hade utlovat att donera halva sin månadslön på cirka 80.000 kronor till sociala ändamål – pengar som i januari 2008 ännu inte hade betalats ut.

I mars 2010 avslöjade Dagens Nyheter att Ruwaida har ringt mobilsamtal för 44.575 skattekronor under ett och ett halvt år. Politikern hade också brutit mot flera regler för hur man får använda tjänstetelefonen för privatsamtal, något hon själv dock vägrade att medge. I samband med att 44-åringen läste juridik vid Stockholms universitet utreddes hon år 2009 för tentafusk.

Yvonne Ruwaida har också väckt uppmärksamhet för sina kontroversiella förslag. Bland annat har hon kraftigt motsatt sig det planerade motorvägsbygget Förbifart Stockholm med hänvisning till att det bara är "vita medelålders män" som gynnas av en sådan lösning. Istället föreslog politikern att man kunde använda sig av tunnelbanan för att frakta gods nattetid.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.