Stefan Blok, Nederländernas utrikesminister.

Smygfilmad minister: Fredliga mångetniska samhällen existerar inte

Publicerad 19 juli 2018 kl 11.59

Utrikes. En politisk storm har utlösts i Nederländerna. I en smyginspelning som publicerats i media hävdar utrikesminister Stefan Blok nämligen att fredliga, mångkulturella och "mångetniska" samhällen inte kan fungera – och nu undrar oppositionen om Blok talade för hela regeringen.

Gilla artikeln på Facebook

Den nederländske utrikesministern smygfilmades under ett föredrag inför ett åttiotal personer som arbetar för internationella holländska organisationer och kommentarerna fick snabb spridning i holländsk press.

– Ge mig ett exempel på ett mångetniskt, multikulturellt samhälle, i vilket ursprungsbefolkningen fortfarande lever fredligt med de andra grupperna. Jag känner inte till något, sade Blok.

En av åhörarna anförde Surinam, en gammal holländsk koloni, som exempel. Det avfärdade Bok som en "failed state".

En annan pekade på Singapore som ett exempel. Blok höll med om att Singapore är ett välfungerande land, men tillade att det är extremt selektiva i sin migrationspolitik och inte tar emot några fattiga alls.

Han tog också upp det utbredda motståndet mot mångkultur i Östeuropa och konstaterade att det skulle bli svårt att tvinga på länderna där invandrare från tredje världen.

– Gå längs med gatorna i Warszawa eller Prag. Det finns inga färgade människor. De försvinner inom en vecka eftersom de får ordentligt med stryk. De har inget liv där. Jag tror inte att vi kommer att kunna tvinga Östeuropa att ta emot lika många flyktingar som Västeuropa. De kommer aldrig att gå med på det.

Diskussionen blev mer inflammerad än vad ministern räknat med. I publiken fanns nämligen en del vänsterpolitiker som reagerade ilsket på kommentarerna. Många fördömde ordvalet av Blok och krävde förklaringar, rapporterar RT.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.