Korankravallerna

Somalier åtalas för brutala korankravaller i Norrköping

Publicerad 5 augusti 2022 kl 16.51

Inrikes. En 28-årig somalisk medborgare åtalas efter de mycket våldsamma korankravallerna i Norrköping i påskas.

Dela artikeln

Upploppet ägde rum i stadsdelen Navestad i Norrköping den 17 april, efter att koranbrännaren Rasmus Paludan aviserat att han skulle komma dit.

I folksamlingen "har ett mycket stort antal personer agerat i uppsåtligt och förenat våld mot polispersonal och polisiär egendom", enligt åklagaren.

Chefsåklagare Eva Nemec Nordh har tidigare beskrivit de scener som utspelades som "sjuka", med mammor och små barn som kastade sten på polisen.

Den 28-årige somaliern åtalas nu för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och grovt våld mot tjänsteman.

Mannen, som är bosatt i Norrköping, greps i samband med upploppet och har därefter även identifierats på videofilmer. Han har varit häktad sedan den 20 april.

– Jag bedömer sabotaget mot blåljusverksamhet som grovt eftersom det bland annat varit fråga om ett utdraget händelseförlopp och ett mycket omfattande våld mot poliserna på plats. Bevisläget är bra. Det finns bland annat filmer som tydligt visar att den tilltalade agerar aktivt genom till exempel stenkastning. Denna form av bevisning anser jag vara stark eftersom detta är en mer objektiv bevisning än exempelvis förhör med målsäganden och vittnen, säger kammaråklagare Thomas Ramstedt vid Åklagarkammaren i Norrköping.

Somaliern har enligt åtalet, tillsammans och i samförstånd med flera andra medgärningsmän, angripit en polis med våld när denne försökt upprätthålla ordningen på platsen.

"[Polisen] har därvid utsatts för stenkastning, ramlat till marken och därefter utsatts för ytterligare stenkastning samt sparkar. [Somaliern] har för egen del kastat sten mot [polisen]", skriver åklagaren.

Polismannen orsakades bland annat smärta och svullnader av angreppet. En annan polisman fick avlossa varningsskott för att avbryta angreppet mot kollegan.

Polisens utredare kommenterar:

– Bevisningen är främst videomaterial där vi kunnat följa den misstänkte under stora delar förloppet. Där är vår bild att han kastar stenar vid upprepade tillfällen mot både fordon och enskilda poliser. Han är aktiv långt fram i ledet och ser ut att även mana på andra att ta till våld, säger Henrik Eriksson, utredningsledare på polisen i ärendet.

Detta är det första åtalet som rör händelserna i Norrköping under påskhelgen 2022. Ytterligare två personer är häktade misstänkta för brott under påskhelgen. Kammaråklagare Thomas Ramstedt bedömer att han kommer att väcka åtal även mot dessa två häktade i ett något senare skede.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.