Ordkriget med Ungern
Annika Strandhäll är "socialförsäkringsminister" i Stefan Löfvens regering.

Strandhäll liknade Orban vid Hitler – nu kallas Sveriges ambassadör upp till ungerska UD

Publicerad 16 februari 2019 kl 01.01

Utrikes. Den ungerska regeringen kallar nu upp Sveriges Budapestambassadör Niclas Trouvé för att protestera mot den svenska regeringens jämförelse mellan Hitlertyskland och Ungerns familjepolitik, skriver Hungary Journal.

Gilla artikeln på Facebook

"Det som sker i Ungern är alarmerande. Nu vill Orban att fler 'äkta' ungerska barn föds. Politiken osar 30-tal och som högerpopulist behöver man skapa dimridåer för vad den här typen av politik gör med den självständighet kvinnor kämpat för", skrev socialförsäkringsminister Annika Strandhäll nyligen i ett utspel på Twitter. Utspelet uppmärksammades i ungerska medier av Sverigekännaren Daniel Friberg och fick stort genomslag i veckan.

– I motsats till Ungern lägger Sverige pengar på invandring istället för familjer, konstaterade Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto på torsdagen och kallade upp Sveriges ambassadör för att protestera mot Strandhälls jämförelse med Nazityskland.

Under en presskonferens konstaterade Szijjarto vidare att Strandhall hade använt en "oacceptabel" ton i sin kommentar.

Citatet om "äkta" ungerska barn hade den svenska ministern dessutom hittat på själv. Vad Ungerns premiärminister Viktor Orban faktiskt sade, när han jämförde ungersk familjepolitik med västeuropeisk massinvandring, var följande:

"De vill att så många invandrare som möjligt kommer in eftersom det saknas barn, så siffrorna ska gå ihop. Vi ungrare har ett annat sätt att se på saken. Istället för bara siffror vill vi ha ungerska barn. Invandring vore det samma som att ge upp."

Den ungerska regeringen planerar närmare bestämt att avskaffa alla inkomstskatter – livet ut – för kvinnor som föder fler än tre barn, vilket gör det lönsamt för par som arbetar att skaffa så många barn som möjligt. I Sverige finns istället olika former av bidrag som gör det lönsamt för bidragstagare att skaffa så många barn som möjligt, vilket utnyttjas kraftigt av den stora invandrade gruppen föräldrar från tredje världen.

Tidigare uppmärksammade Fria Tider att svenska statens semi-officiella nyhetsförmedlare TV4 hade felöversatt "befolkningar" till "raser" i ett uttalande som Viktor Orban hade gjort. Enligt den falska nyheten ville Orban skydda sitt land mot "hotet från rasblandning", hette det i TV4.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Mer från Utrikes

Sipri: Israel har 80-90 kärnvapen

Ny uppskattning i Sipris årsbok.. Moderniseringen av världens kärnvapenarsenaler fortsätter trots minskningen av det totala antalet stridsspetsar.0 

Homosexuella män kräver få ge blod

Kampanjen: #regnbågsblod.. Kräver lika villkor – trots extrema hivrisken.0 

Sidor

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0