Ordkriget med Ungern
Annika Strandhäll är "socialförsäkringsminister" i Stefan Löfvens regering.

Strandhäll liknade Orban vid Hitler – nu kallas Sveriges ambassadör upp till ungerska UD

Publicerad 16 februari 2019 kl 01.01

Utrikes. Den ungerska regeringen kallar nu upp Sveriges Budapestambassadör Niclas Trouvé för att protestera mot den svenska regeringens jämförelse mellan Hitlertyskland och Ungerns familjepolitik, skriver Hungary Journal.

Gilla artikeln på Facebook

"Det som sker i Ungern är alarmerande. Nu vill Orban att fler 'äkta' ungerska barn föds. Politiken osar 30-tal och som högerpopulist behöver man skapa dimridåer för vad den här typen av politik gör med den självständighet kvinnor kämpat för", skrev socialförsäkringsminister Annika Strandhäll nyligen i ett utspel på Twitter. Utspelet uppmärksammades i ungerska medier av Sverigekännaren Daniel Friberg och fick stort genomslag i veckan.

– I motsats till Ungern lägger Sverige pengar på invandring istället för familjer, konstaterade Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto på torsdagen och kallade upp Sveriges ambassadör för att protestera mot Strandhälls jämförelse med Nazityskland.

Under en presskonferens konstaterade Szijjarto vidare att Strandhall hade använt en "oacceptabel" ton i sin kommentar.

Citatet om "äkta" ungerska barn hade den svenska ministern dessutom hittat på själv. Vad Ungerns premiärminister Viktor Orban faktiskt sade, när han jämförde ungersk familjepolitik med västeuropeisk massinvandring, var följande:

"De vill att så många invandrare som möjligt kommer in eftersom det saknas barn, så siffrorna ska gå ihop. Vi ungrare har ett annat sätt att se på saken. Istället för bara siffror vill vi ha ungerska barn. Invandring vore det samma som att ge upp."

Den ungerska regeringen planerar närmare bestämt att avskaffa alla inkomstskatter – livet ut – för kvinnor som föder fler än tre barn, vilket gör det lönsamt för par som arbetar att skaffa så många barn som möjligt. I Sverige finns istället olika former av bidrag som gör det lönsamt för bidragstagare att skaffa så många barn som möjligt, vilket utnyttjas kraftigt av den stora invandrade gruppen föräldrar från tredje världen.

Tidigare uppmärksammade Fria Tider att svenska statens semi-officiella nyhetsförmedlare TV4 hade felöversatt "befolkningar" till "raser" i ett uttalande som Viktor Orban hade gjort. Enligt den falska nyheten ville Orban skydda sitt land mot "hotet från rasblandning", hette det i TV4.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Sverige byter folk

Nyheter från förstasidan

Två avrättade utanför nattklubb i Norrköping

Folk sprang i panik. "Uttrycker oro över samhällsutvecklingen."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Utrikes

Granskningskommission från EU skickas till Malta

EU-parlamentet skickar delegation.. Ska granska utredningen av mordet på medborgarjournalisten Daphne Caruana Galizia.0 

Här flyger kungen andra klass till Indien på statsbesök

Dagens bild: Plikten framför allt?. 73-åringen tvekade inte att trängas i Air Indias ekonomiklass för att passa tiden när regeringsplanet fick tekniska problem.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Ledningen vann mot gräsrötterna: SD ska rädda SVT och SR. SD ska "rädda" public service från Moderaterna och KD.0 

Klassiska svenska skillingtryck nu gratis på nätet. Tryckta visorna spelade stor kulturhistorisk roll.0 Plus