Industridöden

Svensk bilindustri tros drabbas hårt av USA-tullar

Publicerad 6 november 2019 kl 08.01

Ekonomi. Svensk bilexport till USA skulle bli 36 procent lägre om USA:s aviserade höjning av tullar på motorfordon genomförs. Det framgår av en analys från Kommerskollegium.

Gilla artikeln på Facebook

Donald Trump tillkännagav i maj i år att importen av personbilar och bildelar utgör ett säkerhetshot för USA. Han menar att det är viktigt för landets militära förmåga att man har en tillräckligt stor inhemsk produktion.

USA:s handelsmyndighet har fått i uppdrag att förhandla med EU och Japan för att komma fram till en lösning. President Trump har aviserat att USA kommer att införa tilläggstullar på 25 procentenheter utöver nuvarande tullar om man inte kan komma överens med EU och Japan om att minska USA:s motorfordonsimport på annat sätt. Myndigheten ska återrapportera hur förhandlingarna har gått senast i mitten av november.

Enligt en analys från Kommerskollegium kommer den svenska bilindustrin att drabbas hårt om USA väljer att införa extratullar på bilar och bildelar.

– Svensk bilexport till USA skulle vara 36 procent lägre och den totala svenska bilexporten 2,7 procent lägre än idag om USA inför tilläggstullarna. Även de andra länderna i studien kommer att drabbas i varierande omfattning. Till exempel skulle fordonsexporten från Tyskland och Japan också vara omkring 35 procent lägre med USA:s tilläggstullar, säger Petter Stålenheim vid Kommerskollegium i ett uttalande.

Enligt Stålenheim kommer inte USA att vinna ekonomiskt på att höja tullarna utan istället bli det land som kommer att drabbas hårdast totalt sett.

– För ekonomin i stort är effekterna visserligen små för alla de berörda länderna men i den mån man kan se effekter är de större för USA:s BNP än för de övriga. Totalt så skulle USA:s import av motorfordon bara minska marginellt, med mindre än 1 procent. Importen skulle istället omfördelas så att USA:s grannländer, Kanada och Mexiko, står för en större andel.


Nyheter från förstasidan

Ny statistik: Var femte coronapatient på sjukhus avlider

Socialstyrelsen presenterar coronasiffror. Långa vårdtider för patienter – mediantiden 20 dygn på IVA.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Ekonomi

Coronastöd mörkas för skattebetalarna

Regeringen har smugit in sekretessbestämmelse i lagen.. Konsekvensen: HELT omöjligt att granska coronafuskande företag.0 

Brottsutredd storbank lämnar guldhandeln

Ännu en bank utreds för guldfiffel.. Nu stänger Scotiabank sin guldhandels­avdelning efter 330 års verksamhet.0 

Handelsbanken: Räkna med 20 procent boprisfall

Banken varnar för måttlig nedgång.. Vid en utdragen pandemi beräknas fallet till 20 procent.0 

Vetenskap

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Därför drabbas inte barn hårt av viruset. Väldigt få utvecklar allvarliga symtom.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus