Industridöden

Svensk bilindustri tros drabbas hårt av USA-tullar

Publicerad 6 november 2019 kl 08.01

Ekonomi. Svensk bilexport till USA skulle bli 36 procent lägre om USA:s aviserade höjning av tullar på motorfordon genomförs. Det framgår av en analys från Kommerskollegium.

Gilla artikeln på Facebook

Donald Trump tillkännagav i maj i år att importen av personbilar och bildelar utgör ett säkerhetshot för USA. Han menar att det är viktigt för landets militära förmåga att man har en tillräckligt stor inhemsk produktion.

USA:s handelsmyndighet har fått i uppdrag att förhandla med EU och Japan för att komma fram till en lösning. President Trump har aviserat att USA kommer att införa tilläggstullar på 25 procentenheter utöver nuvarande tullar om man inte kan komma överens med EU och Japan om att minska USA:s motorfordonsimport på annat sätt. Myndigheten ska återrapportera hur förhandlingarna har gått senast i mitten av november.

Enligt en analys från Kommerskollegium kommer den svenska bilindustrin att drabbas hårt om USA väljer att införa extratullar på bilar och bildelar.

– Svensk bilexport till USA skulle vara 36 procent lägre och den totala svenska bilexporten 2,7 procent lägre än idag om USA inför tilläggstullarna. Även de andra länderna i studien kommer att drabbas i varierande omfattning. Till exempel skulle fordonsexporten från Tyskland och Japan också vara omkring 35 procent lägre med USA:s tilläggstullar, säger Petter Stålenheim vid Kommerskollegium i ett uttalande.

Enligt Stålenheim kommer inte USA att vinna ekonomiskt på att höja tullarna utan istället bli det land som kommer att drabbas hårdast totalt sett.

– För ekonomin i stort är effekterna visserligen små för alla de berörda länderna men i den mån man kan se effekter är de större för USA:s BNP än för de övriga. Totalt så skulle USA:s import av motorfordon bara minska marginellt, med mindre än 1 procent. Importen skulle istället omfördelas så att USA:s grannländer, Kanada och Mexiko, står för en större andel.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jag Tullberg. Sveriges elit har envist undergrävt vår homogenitet.0 

Mer från Ekonomi

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Lågkonjunkturen är här: Jurister, arkitekter, industriarbetare först ut att få sparken

Oktober blev ödesmånaden: Så hotat är ditt jobb.. Advokatbyråer, industriföretag och arkitektkontor varslar hundratals när Sverige går mot "djup och långvarig" lågkonjunktur.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Laestadius tros ha spridit kornet i Norrbotten. Forskarna upptäckte sambandet av en slump.0 

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0