Industridöden

Svensk bilindustri tros drabbas hårt av USA-tullar

Publicerad 6 november 2019 kl 08.01

Ekonomi. Svensk bilexport till USA skulle bli 36 procent lägre om USA:s aviserade höjning av tullar på motorfordon genomförs. Det framgår av en analys från Kommerskollegium.

Gilla artikeln på Facebook

Donald Trump tillkännagav i maj i år att importen av personbilar och bildelar utgör ett säkerhetshot för USA. Han menar att det är viktigt för landets militära förmåga att man har en tillräckligt stor inhemsk produktion.

USA:s handelsmyndighet har fått i uppdrag att förhandla med EU och Japan för att komma fram till en lösning. President Trump har aviserat att USA kommer att införa tilläggstullar på 25 procentenheter utöver nuvarande tullar om man inte kan komma överens med EU och Japan om att minska USA:s motorfordonsimport på annat sätt. Myndigheten ska återrapportera hur förhandlingarna har gått senast i mitten av november.

Enligt en analys från Kommerskollegium kommer den svenska bilindustrin att drabbas hårt om USA väljer att införa extratullar på bilar och bildelar.

– Svensk bilexport till USA skulle vara 36 procent lägre och den totala svenska bilexporten 2,7 procent lägre än idag om USA inför tilläggstullarna. Även de andra länderna i studien kommer att drabbas i varierande omfattning. Till exempel skulle fordonsexporten från Tyskland och Japan också vara omkring 35 procent lägre med USA:s tilläggstullar, säger Petter Stålenheim vid Kommerskollegium i ett uttalande.

Enligt Stålenheim kommer inte USA att vinna ekonomiskt på att höja tullarna utan istället bli det land som kommer att drabbas hårdast totalt sett.

– För ekonomin i stort är effekterna visserligen små för alla de berörda länderna men i den mån man kan se effekter är de större för USA:s BNP än för de övriga. Totalt så skulle USA:s import av motorfordon bara minska marginellt, med mindre än 1 procent. Importen skulle istället omfördelas så att USA:s grannländer, Kanada och Mexiko, står för en större andel.


Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronavirus kan ha nått Malmö

Två patienter testas för livsfarliga Kina-smittan. Men det är inte säkert att det handlar om coronavirus.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Ekonomi

Omfattande IT-haveri på kontantfri storbank

Varken app, kort eller internetbanken fungerar.. SEB kan ha debiterat bankkort dubbelt – nu vill banken att kunderna löser problemet själva genom att gå igenom sina transaktioner i efterhand.0 

Ska tillverka ännu en klassisk läsksort. Äger sedan några år tillbaka även Trocadero.0 

Nu kommer skatten på plastpåsar

Tre kronor per påse från 1 mars.. SD och M var emot förslaget när utskottet tog upp frågan i riksdagen.0 

Kronofogden startar e-tjänst för skuldsanering

Får bättre prestanda på måndag.. Rekordmånga ansöker om att få slippa betala sina skulder.0 

Vetenskap

Även vargar kan apportera bollar. "När jag såg den första vargvalpen hämta bollen fick jag bokstavligen gåshud."0 

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0