Asylkaoset

Svenskar mot att ta pengar från biståndet

Publicerad 18 november 2015 kl 11.59

Inrikes. En majoritet av svenskarna, 64 procent, är emot att en större del av biståndet ska läggas på att finansiera den massiva asylinvandringen från tredje världen. Det visar en undersökning från Sifo.

Gilla artikeln på Facebook

Regeringen överväger att använda hälften av biståndsbudgeten för att finansiera flyktingmottagning i Sverige. Detta är något som har mycket litet stöd hos svenska folket. Endast 13 procent av svenskarna vill se en sådan utveckling, visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av biståndsorganisationen We Effect.

Var femte svensk, 20 procent, tycker inte att asylmottagningen i Sverige över huvud taget ska finansieras genom biståndsbudgeten, utan på annat sätt. 28 procent tycker att det ska vara ungefär som idag, att en femtedel av biståndet går till asylmottagning. Endast 13 procent är positiva till att ta så mycket som hälften av biståndet till flyktingmottagning, vilket regeringen överväger.

– Att halvera det svenska biståndet för att finansiera flyktingmottagningen skulle betyda att man minskar stödet till världens allra fattigaste människor. Det skulle urholka den globala tryggheten, förvärra konsekvenserna av framtida katastrofer och öka risken att många fler människor måste fly, säger Ola Richardsson, kommunikationschef på We Effect i ett pressmeddelande.

Finansdepartementet har gett UD i uppdrag att se över vad konsekvenserna skulle bli om 60 procent av biståndsbudgeten skulle användas för att finansiera flyktingmottagning i Sverige. En så stor avräkning skulle innebära ungefär en halvering av det svenska biståndet till fattiga och katastrofdrabbade länder, jämfört med dagens nivåer.

Sammanlagt har 64 procent svarat att inget, högst 10 procent eller högst 20 procent av biståndet bör användas till flyktingmottagning.

– Undersökningen visar tydligt på det engagemang för utsatta människor som svenska folket har, vilket är oerhört glädjande. Nu hoppas vi att regeringen lyssnar på svenskarna i den här frågan, säger Ola Richardsson.


Nyheter från förstasidan

Kraftiga skyfall på väg mot Stockholm

Risk för översvämningar på sina håll. Kraftiga skurar vid Upplandskusten samt i Södermanlands och Stockholms län0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0