Svenske professorn: Joe Biden "är ju uppenbart mentalt handikappad”

Publicerad 3 november 2020 kl 21.03

Media. TV4 fick förmodligen inte de förväntade svaren när statsvetarprofessorn Claes Ryn bjöds in för att kommentera presidentvalet i USA. Ryn beskrev bland annat vänster­kandidaten Joe Biden som "uppenbarligen mentalt handikappad".

Gilla artikeln på Facebook

Det var i TV4:s sändning på tisdagskvällen som Claes Ryn fick möjlighet att kommentera det pågående presidentvalet i USA.

Den paleokonservative svenske statsvetaren, som är professor vid Catholic University of America i Washington DC, riktade hård kritik till hur media har skött valbevakningen.

Ryn anklagade medierna för att inte ha uppfyllt sitt uppdrag att kritiskt granska båda kandidaterna – inklusive Joe Biden.

– När det gäller Joe Biden är det mycket framträdande brister som man tycker borde ha granskats och lyfts fram i ljuset. Till exempel den ekonomiska korruption i stor skala som Biden länge har anklagats för, sade han.

Claes Ryn följde upp sin utvärdering av den demokratiske presidentkandidatens karaktär på följande vis:

– Han har blivit trovärdigt anklagad för sexuellt övergrepp och han är ju uppenbarligen, skulle jag vilja säga, mentalt handikappad. Men detta speglas inte i nyheterna, utan istället talas det om de uppenbara svagheterna hos Donald Trump.

Har varit obekväm tidigare
Det är inte första gången som Claes Ryn skapar dålig stämning i svenska mediesammanhang. År 2011 konstaterade han i Sveriges Radio att det inte spelade så stor roll vem som vann presidentvalen i USA. Detta eftersom USA, i synnerhet när det gäller utrikespolitik, i stor utsträckning styrs av ett slags icke folkvald "permanent regering".

– Många presidenter är särskilt beroende av mycket starka krafter som förde fram dem till makten till att börja med. Om man till exempel tittar på den som blev Obamas stabschef, Rahm Emanuel. Han är numera borgmästare i Chicago. Han var rentav frivillig i den israeliska militären i Gulfkriget. Och hans pappa är israel. Och David Axelrod som var hans politiska rådgivare är lika hårt engagerad för vissa intressen i Mellanöstern, sade Claes Ryn då.

Faktauppgifterna som Ryn förde fram i programmet ledde till att Sveriges Radio ådrog sig kritik från Svenska kommittén mot antisemitism.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Befolkningsbytet

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Media

Flera alternativmedier söker statligt stöd

Samhällsnytt ansöker om 2,5 miljoner kronor.. Nya Tider och Exakt24 har redan fått innovations- och utvecklingsstöd.0 

Bonnier köper norsk förlagskoncern

Köper Stordalens bokförlag.. "Bonnier är en drömpartner för oss."0 

HBTQ-profil blir årets julvärd i SVT

Lars Lerin får hedersuppdraget.. "Svenska folket älskar det regnbågshistoriska valet."0 

Vetenskap

Svenskt rymdinstrument ska leta liv på Jupiters månar. "Vore fantastiskt identifiera något slags spår av liv."0 

Svenska astronomer: Vi har hittat mystiska radiosignalernas källa. Regelbundna "meddelandena" från yttre rymden har gäckat forskarna i åratal.0 Plus

Kultur