Sverige tar över 3.800 asylsökare från Italien och Grekland

Publicerad 7 mars 2017 kl 17.21

Inrikes. I mitten av juni till slutet av september ska Sverige ta emot 3.766 asylsökare som överförts från Grekland och Italien i enlighet med EU:s omfördelningssystem.

Dela artikeln

Hittills har 13.546 asylsökare från Grekland och Italien omplacerats till olika EU-länder samt till Norge och Schweiz enligt det tvingande kvotsystemet.

Eftersom Sverige tog emot så många invandrare när asylkaoset var som värst hösten 2015 beslutade EU att ge landet ett års uppskov med att ta emot omplacerade asylsökare. Men uppskovet löper ut den 16 juni i år och då är det dags för Sverige att ta emot sin kvot: 2.378 tredje världen-invandrare från Grekland och 1.388 från Italien.

250 flygs till Sverige – varje vecka
När EU fattade beslut om omplacering i september 2015 skulle 160.000 asylsökare omplaceras från Grekland och Italien under två år. Nu har det visat sig att antalet asylsökare som omfattas av omplaceringsbesluten är lägre än beräknat, men det är enligt Migrationsverket oklart hur många det rör sig om.

Planen är att flyga 250 asylsökare till Sverige varje vecka i sommar. Senast den 26 september ska arbetet med alla omplaceringarna vara påbörjat enligt EU:s beslut. Men innan de startar är det många förberedelser som ska göras.

Enligt EU:s beslut ska de asylsökare som omplaceras från Italien och Grekland tillhöra nationaliteter som enligt genomsnittet i EU beviljas uppehållstillstånd i 75 procent av ärenden. Denna statistik uppdateras kvartalsvis.

Eritreaner och Syrier
– Detta innebär att Sverige i huvudsak kommer att ta emot syrier från Grekland och eritreaner från Italien. Det är två grupper där nästan alla beviljas tillstånd, men även för dem gäller den tillfälliga lagens vanliga regler. De räknas inte som kvotflyktingar som kan få permanenta uppehållstillstånd direkt, säger Louise Weber, som leder Migrationsverkets arbete med det svenska omplaceringsuppdraget, i ett pressmeddelande.

De två länder som hittills har tagit emot flest omplacerade är Frankrike (2.758) och Tyskland (2.626). Men det är mindre länder som Malta, Luxemburg, Finland och de baltiska staterna som hittills uppfyllt störst andel av sina omplaceringskvoter. Tre länder – Ungern, Polen och Österrike – har ännu inte tagit en enda omplacerad asylsökare.


Nyheter från förstasidan

SD: Medborgarskap ska klippas om det behövs

Öppnade för att skicka hem invandrargängen. "De hör inte hemma i Sverige, de ska bort härifrån".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

"Våra eliter har förklarat krig mot oss". Det är hög tid att vi slår tillbaka, sade Eva Vlaardingerbroek.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Palestinska flaggor förbjudna på Eurovision. Kommer att stoppas i entrén.0