Inbördeskriget i Syrien och Irak
KRIGET ÄR ÖVER: Syriens utrikesminister Walid Moualem tackade de länder som tagit emot flyktingar, och välkomnade sina medborgare hem igen.

Syrien i FN: Vi är redo för återvandring

Publicerad 30 september 2018 kl 06.35

Utrikes. Syriens utrikesminister Walid Moualem riktade ett stort tack till de länder som hjälpt till att ta emot flyktingar under det syriska inbördeskriget när han höll sitt tal i FN:s generalförsamling idag. Samtidigt deklarerade han att kriget nu är över och att landet är redo att ta tillbaka sina medborgare igen, rapporterar Reuters.

Dela artikeln

Ett särskilt tack riktade Moualem till Ryssland, som just nu satsar stora belopp på att de syrier som har flytt till Europa ska åka hem igen.

– Tack vare Rysslands hjälp kommer nu varje ansträngning att göras för att se till att flyktingarna återvandrar och får sina grundläggande behov uppfyllda, sade Moualem enligt den ryska public service-kanalen RT.

Från EU och Sverige har ointresset samtidigt varit kompakt när det kommer till att förmå den numera stora arabiska befolkningen i unionen att resa hem igen. Detta trots att gruppen har mycket stora problem med bidragsberoende och kriminalitet.

Enligt nuvarande regler betalar rentav Sverige bidragstagare för att stanna i landet – och drar in bidragen om de flyttar hem igen. Ett system som skapades på 1970-talet i syfte att få Sverige att bli en mångkultur, vilket man på den tiden ansåg skulle "berika" landet.

Men idag har inte ens Sverigedemokraterna längre någon politik för att aktivt förmå invandrare att åka hem.

– Det finns väl ingen anledning för mig att påverka det. Många vill ju återvandra, sade partiledaren Jimmie Åkesson nyligen i en intervju.

I Syrien välkomnar man däremot omvärldens stöd för att göra återetableringen lättare. Walid Moualem säger att hans regering gärna tar emot hjälp med all form av åter åter­uppbyggnad i landet.

– Vi välkomnar varje form av hjälp med återuppbyggnaden från de länder som inte deltog i aggressionen mot Syrien, säger han i FN.


Nyheter från förstasidan

"Folkförrädare": Raseriet mot M efter DCA-omröstningen

Storm när partiet skryter om avtalet med USA. "Vi kommer alltid minnas dagen ni sålde ut Sveriges suveränitet."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.