Terrordåden i Bryssel
Najim Laacharaoui, 25, från Syrien.

Terroristen i den vita jackan är en syrisk "flykting"

Publicerad 23 mars 2016 kl 12.28
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den 25-årige syriske "flyktingen" Najim Laachraoui misstänks vara mannen i den vita jackan och en av de tre terrorister som igår slog till mot Bryssels internationella flygplats Zaventem. Han jagas nu av ett massivt polisuppbåd.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Belgiens största tidning Het Laatste Nieuws, som sade sig citera källor inom polisen, greps den 25-årige terroristen strax före klockan sex på morgonen av en elitinsatsstyrka.

Senare dementerades de uppgifterna av åklagarkammaren i Bryssel. Najim Laachraou uppges fortfarande vara på fri fot och efterlyst.

Laachraoui tros vara den man i vit jacka som fångades på bild av flygplatsens övervakningskameror och som försvann från platsen efter terrordådet utan att hans sprängladdning detonerat.

Laachraoui uppges ha syrisk bakgrund och han reste tillbaka dit 2013, troligen för att terrortränas av Islamiska staten. Året därpå återvände han till Europa under falskt namn bland de tusentals migranter som väller in i EU.

Den 25-årige syrierns DNA har påträffats på de bombbälten som användes vid terrordåden i Paris i november förra året och han har sedan dess varit efterlyst av Interpol. Enligt poliskällorna gav han snabbt upp när specialstyrkorna kom för att gripa honom.

Fria Tider skrev redan igår om Laachraoui och att han misstänktes vara en av terroristerna bakom terrorn i Bryssel.

Under förmiddagen har dessutom två av de andra självmordsbombarna identifierats. Den ene uppges vara Ibrahim El Bakraoui som sprängde sig själv i luften på flygplatsen. Den andre hans bror Khalid El Bakraoui som genomförde självmordsattacken mot tunnelbanan. Ibrahim dömdes 2010 till nio års fängelse för ett grovt väpnat rån där han öppnade eld mot polisen.

Artikeln är uppdaterad.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.