Coronavaccin

Tre presidenter ratade massvaccinering – dog

Publicerad 13 juli 2021 kl 17.09

Utrikes. Visserligen stämmer det att Haitis, Tanzanias och Burundis ledare har dött efter att ha stoppat olika vaccin mot covid-19. Men det tidsmässiga sambandet är av allt att döma en olycklig slump, enligt en "faktakoll" utförd av Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Den 7 juli sköts Haitis president Jovenel Moise till döds i sitt hem kort efter att, enligt Bloomberg, ha vägrat ta emot den ranson av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 som WHO hade avsatt för landet.

Kort efter dödsfallet meddelade Vita huset att USA skickar FBI-agenter och Astra Zeneca-vaccin till Haiti för att säkerställa både att massvaccineringen utförs som planerat och att mordet blir "ordentligt" utrett, skriver Dominican Today.

Dödsfallet var det femte i raden av märkliga dödsfall bland relativt unga tredje världen-ledare, varav minst tre varit med och stoppat vaccinering mot covid-19.

Tanzanias president John Magufuli dog enligt BBC av covid-19 den 17 mars i år, vid en ålder av 61 år. Detta efter att helt ha vägrat köpa in vaccin till Tanzania, enligt BBC.

Magufuli retade gallfeber på det finansiella och medicinska etablissemanget när han gjorde narr av covid 19-tester genom att visa hur en get och en papaya testade positivt för sjukdomen med hjälp av de utlandsimporterade testerna, skrev Reuters i en artikel som nyhetsbyrån raderade inför sin publicering av "faktakollen" ovan.

Den 5 februari rapporterade ABC att även Burundis president Pierre Nkurunziza kommer att vägra köpa in något vaccin. Den 9 juni dog han, vid en ålder av 55 år, av hjärtinfarkt, rapporterade BBC då.

Även Swazilands premiärminister Ambrose Dlamini och Elfenbenskustens premiärminister Hamed Bakayoko dog av covid-19 i vintras. Deras inställning till eventuell massvaccinering är dock inte känd.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

EU:s plan på att införa vaccinpass i vinter – från 2018

Slog fast politiken – för tre år sedan. Lågt innan corona beslutade byråkraterna om "gemensamt vaccinpass" i hela EU.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Skulle bli "en stolt far". Förstod inte alls vad problemet var när polisen dök upp.0 Plus

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

"Rasistisk" utställning blev stor succé. Norska konststudenterna jagas av extremvänstern.0 

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0