Coronavaccin

Tre presidenter ratade massvaccinering – dog

Publicerad 13 juli 2021 kl 17.09

Utrikes. Visserligen stämmer det att Haitis, Tanzanias och Burundis ledare har dött efter att ha stoppat olika vaccin mot covid-19. Men det tidsmässiga sambandet är av allt att döma en olycklig slump, enligt en "faktakoll" utförd av Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Den 7 juli sköts Haitis president Jovenel Moise till döds i sitt hem kort efter att, enligt Bloomberg, ha vägrat ta emot den ranson av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 som WHO hade avsatt för landet.

Kort efter dödsfallet meddelade Vita huset att USA skickar FBI-agenter och Astra Zeneca-vaccin till Haiti för att säkerställa både att massvaccineringen utförs som planerat och att mordet blir "ordentligt" utrett, skriver Dominican Today.

Dödsfallet var det femte i raden av märkliga dödsfall bland relativt unga tredje världen-ledare, varav minst tre varit med och stoppat vaccinering mot covid-19.

Tanzanias president John Magufuli dog enligt BBC av covid-19 den 17 mars i år, vid en ålder av 61 år. Detta efter att helt ha vägrat köpa in vaccin till Tanzania, enligt BBC.

Magufuli retade gallfeber på det finansiella och medicinska etablissemanget när han gjorde narr av covid 19-tester genom att visa hur en get och en papaya testade positivt för sjukdomen med hjälp av de utlandsimporterade testerna, skrev Reuters i en artikel som nyhetsbyrån raderade inför sin publicering av "faktakollen" ovan.

Den 5 februari rapporterade ABC att även Burundis president Pierre Nkurunziza kommer att vägra köpa in något vaccin. Den 9 juni dog han, vid en ålder av 55 år, av hjärtinfarkt, rapporterade BBC då.

Även Swazilands premiärminister Ambrose Dlamini och Elfenbenskustens premiärminister Hamed Bakayoko dog av covid-19 i vintras. Deras inställning till eventuell massvaccinering är dock inte känd.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0