USA-valet

Trump avslutar sin kampanj med offensiv mot demokratiska delstater

Publicerad 5 november 2016 kl 18.22
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Republikanernas presidentkandidat Donald Trump är på offensiven för att försöka vinna över strategiskt viktiga delstater som traditionellt brukar rösta demokratiskt, skriver AP.

Gilla artikeln på Facebook

Den 70-årige kandidaten avslutar sin valkampanj med att valtala i delstater som Minnesota, Nevada, Colorado, Pennsylvania och Michigan.

Michigan och Pennsylvania har inte röstat på en republikansk president­kandidat sedan valet 1988. Och Minnesota var den enda delstaten i hela USA som röstade demokratiskt i valet 1984 då Ronald Reagan vann en jordskreds­seger genom att vinna 49 delstater.

– Vi ger oss in i vad de brukade kalla demokratiska fästen, där vi nu antingen är lika eller leder, säger Trump.

– Vi åker till Minnesota som traditionellt sett inte varit republikanskt alls.

Även om Hillary uppges ha ett försprång i Michigan, Nevada, Colorado och Pennsylvania listas de fyra delstaterna som så kallade "battleground states" av Politico. I strategiskt viktiga Florida och Ohio uppges Trump just nu leda över sin rival, även om marginalen är mycket knapp.

Hillary Clinton har mobiliserat betydligt fler personer, och mer pengar, i sin valkampanj än sin motståndare. I fredagskväll bjöd hon på en gratis­konsert med artisten Beyoncé och rapparen Jay Z i Cleveland, Ohio, i ett försök att värva röster.

Under lördagskvällen tar Hillary hjälp av artisten Katy Perry för att nå ut till i synnerhet de yngre väljarna för att förmå dem att rösta på henne. Imorgon ska hon valtala tillsammans med basket­stjärnan LeBron James, även den gången i Cleveland.

Trump förlitar sig istället på sig själv och har vare sig artister eller idrotts­stjärnor till sin hjälp. Till och med stödet från det egna partiet är svalt.

– Vi gör det på det gammaldags sättet, säger han och syftar på att han fokuserar på sitt politiska budskap istället för att locka med kändisar.

Och det tycks fungera. I fredags­kväll fyllde han Giant Center i Pennsylvania, en hockeyarena med plats för 10.500 åskådare.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bostadsrättsförening i Rosengård säljs av Kronofogden

79 lägenheter under klubban. Som "bonus" ingår de boende – som blir hyresgäster och har rätt att bo kvar.0 

Ekonominyheter

Familjeveckan sågas: Löfven "hör hemma i lyxfällan"

Bidragsvecka för barnfamiljer upprör svenska företag.. "Tydligt att regeringen helt lämnat principen att alla som kan arbeta ska arbeta".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.