Bidenskandalen
Oligarken Kolomojskyj.

Ukrainsk oligark blir av med ryska tillgångar

Publicerad 2 september 2014 kl 17.28

Utrikes. Den ukrainske oligarken och dollarmiljardären Ihor Kolomojskyj får nu sina tillgångar i Ryssland beslagtagna.

Gilla artikeln på Facebook

Ett luxuöst hotellkomplex som ägs av Kolomojskyjs bank PrivatBank konfiskerades på måndagen av myndigheterna på Krim, med hänvisning till att oligarken finansierar terrorism i östra Ukraina.

Nu har dessutom Ihor Kolomojskyjs egendom i Moskva beslagtagits, enligt den ryske utredningskommitténs talesman Vladimir Markin.

Han menar att kommittén nu utreder grova och ytterst grova brott som begåtts i regionerna Donetsk och Luhansk i Ukraina, rapporterar The Moscow Times.

Företaget som Kolomojskyj är medgrundare till äger en kontorsbyggnad i Moskva. Pengarna man fick för uthyrningen användes enligt de ryska myndigheterna för att finansiera brott i sydöstra Ukraina.

Utredarna försöker nu fastställa vart hyresvinsterna och försäljningstillgångarna har tagit vägen. Man utesluter inte att pengarna kan ha spenderats på att backa upp brottslig verksamhet i östra Ukraina.

Ihor Kolomojskyj utnämndes efter statskuppen tidigare i år till guvernör i Dnipropetrovsk. Han uppges finansiera privata nationalistiska milisgrupper som slåss mot de proryska separatisterna i de östra delarna av landet.

Tidigare i somras inleddes ett åtal mot oligarken i Moskva. Kolomojskyj misstänks för mord, kidnappning och andra grova brott.

I maj fick Hunter Biden, son till USA:s viceprecident, ett toppjobb på gasjätten Burisma Holdings, som kontrolleras av Ihor Kolomojskyj.


Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Fertig? Jawohl!" Avspeglar starka banden mellan svenska kvällstidningen och naziregimen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Flera döda i skjutning på ryskt universitet

Minst sex personer skjutna till döds. Den misstänkte skytten har gripits och skadats vid gripandet.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Afghanistan är inte ett isolerat fiasko. 20 år efter 11 september utmanas USA:s makt från alla håll, skriver Pat Buchanan.0 

Kultur

En ny europeisk stad – mitt i tredje världen. Leon Krier fick bygga ett stycke Europa – i Guatemala.0