Bidenskandalen
Oligarken Kolomojskyj.

Ukrainsk oligark blir av med ryska tillgångar

Publicerad 2 september 2014 kl 17.28

Utrikes. Den ukrainske oligarken och dollarmiljardären Ihor Kolomojskyj får nu sina tillgångar i Ryssland beslagtagna.

Gilla artikeln på Facebook

Ett luxuöst hotellkomplex som ägs av Kolomojskyjs bank PrivatBank konfiskerades på måndagen av myndigheterna på Krim, med hänvisning till att oligarken finansierar terrorism i östra Ukraina.

Nu har dessutom Ihor Kolomojskyjs egendom i Moskva beslagtagits, enligt den ryske utredningskommitténs talesman Vladimir Markin.

Han menar att kommittén nu utreder grova och ytterst grova brott som begåtts i regionerna Donetsk och Luhansk i Ukraina, rapporterar The Moscow Times.

Företaget som Kolomojskyj är medgrundare till äger en kontorsbyggnad i Moskva. Pengarna man fick för uthyrningen användes enligt de ryska myndigheterna för att finansiera brott i sydöstra Ukraina.

Utredarna försöker nu fastställa vart hyresvinsterna och försäljningstillgångarna har tagit vägen. Man utesluter inte att pengarna kan ha spenderats på att backa upp brottslig verksamhet i östra Ukraina.

Ihor Kolomojskyj utnämndes efter statskuppen tidigare i år till guvernör i Dnipropetrovsk. Han uppges finansiera privata nationalistiska milisgrupper som slåss mot de proryska separatisterna i de östra delarna av landet.

Tidigare i somras inleddes ett åtal mot oligarken i Moskva. Kolomojskyj misstänks för mord, kidnappning och andra grova brott.

I maj fick Hunter Biden, son till USA:s viceprecident, ett toppjobb på gasjätten Burisma Holdings, som kontrolleras av Ihor Kolomojskyj.


Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Tv-profilen Larry King död efter corona

Blev 87 år gammal.. "Han hade en unik och långvarig talang."0 

Ygeman vill tvinga nätjättar att radera "hat och hot"

Regeringen kräver hårdare EU-lagstiftning.. Polen vill göra tvärtom – begränsa vad sociala medieföretagen får ta bort.0 

Domare vägrar återställa Parler

Ställer sig på Amazons sida.. Hänvisar till "stormningen" av Kapitolium.0 

Vetenskap

Harvardprofessorn: Mystiska föremålet som passerade jorden var farkost från utomjordisk civilisation. Kan ha skickats för att studera jorden: "Vi kan identifiera artificiella objekt"0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0