Asylsexvåldet
Kungsträdgården i centrala Stockholm.

Ungdomstjänst för flyktingbarn som sexofredade berusad kvinna

Publicerad 27 januari 2016 kl 16.14

Inrikes. Ett flyktingbarn från Eritrea, som påstår sig vara 16 år, ofredade i somras en berusad kvinna sexuellt genom att föra upp fingrarna i hennes underliv. Igår kom domen från hovrätten: ungdomstjänst i 40 timmar och 20.000 kronor i skadestånd.

Gilla artikeln på Facebook

Händelsen utspelade sig den 12 juli 2015 i centrala Stockholm – en månad innan massövergreppen på festivalen We are Sthlm som ägde rum på samma plats.

Målsäganden hade den aktuella kvällen varit ute på fest tillsammans med arbetskollegor och på vandring genom stan insåg kvinnan att hon behövde kissa. Den intet ont anande kvinnan satte sig på huk vid en rabatt i Kungsträdgården och drog ned sina kläder – då kom en konstellation invandrare förbi varav en av dem gick till angrepp mot henne och penetrerade hennes underliv med sina fingrar.

Invandrargänget försökte därefter avlägsna sig från platsen – men målsägandens sällskap följde efter dem och till slut kunde de flyende personerna gripas av väktare på T-centralen.

Eritreanen, som påstår sig vara underårig, har nekat till åtalet och hävdat att han "inte har något minne" av händelsen, men både målsäganden och vittnen har pekat ut honom – dessutom presenterades DNA-bevisning i målet. Därför bedömer tingsrätt och hovrätt bevisningen som tillräcklig.

Åklagaren ville att brottet skulle rubriceras som våldtäkt men båda domstolarna menar att offret inte varit tillräckligt utsatt i den situation som hon befunnit sig i. Därför fäller hovrätten istället flyktingpojken för sexuellt ofredande till 40 timmars ungdomstjänst, vilket är en viss skärpning i förhållande till tingsrättens dom. Skadeståndet höjs också till 20.000 kronor.

Av dokument framgår att 16-åringen kom till Sverige som asylsökare bara två månader innan han begick sexbrottet i Kungsträdgården. Domstolen utgick ifrån flyktingbarnets egna uppgifter om sin ålder när straffet bestämdes – trots att dessa inte har kunnat bekräftas enligt Migrationsverket.

Påstådda flyktingbarn med oklara identitetsuppgifter som kommer till Sverige och begår grova brott är ett ökande problem för det inhemska rättsväsendet. För någon månad sedan friades en flyktingpojke för delaktighet i en bestialisk gruppvåldtäkt eftersom det inte kunde fastställas att han var över 15 år vid tidpunkten för brottet.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

Ovanligt beslut om utökat kontaktförbud. Mannen har dömts för en lång rad brott mot en kvinna.0 

80-plussare nobbar tredje vaccindos

Bara hälften i Halland har nappat.. "Skyddet avtar lite snabbare om man är äldre så man behöver fylla på."0 

Vetenskap

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0