Inbördeskriget i Syrien och Irak

Smältande snö gör att USA anklagar Syrien för ny förintelse

Publicerad 16 maj 2017 kl 12.12
Av Mattias Albinsson

Utrikes. USA anklagar nu Syrien för att massmörda och bränna upp tusentals rebeller i ett fängelse som byggts om till förintelseläger, skriver AP. Som bevis anförs bland annat snö som smält på en fängelse­byggnad.

Gilla artikeln på Facebook

Det amerikanska utrikes­departementet har släppt satellit­bilder som påstås visa ett fängelse som utrustats med ett krematorium där dödandet blivit en industri. Den påstådda massmords­anläggningen ligger i Saydnaya, omkring 45 minuters körväg från Damaskus.

Förre Irakambassadören Stuart Jones, som numera är vice utrikesminister med ansvar för Mellanöstern­frågor, kallade till pressträff igår:

– Regimen håller så mycket som 70 fångar i Saydnaya i celler som har en kapacitet för fem personer. Och enligt flera källor är regimen ansvarig för att döda så mycket som 50 fångar per dag i Saydnaya, sade han och tillade:

– Trovärdiga källor har trott att man gör sig av med kropparna i massgravar. Nu tror vi att den syriska regimen installerat ett krematorium i Saydnaya­fängelset som kan göra sig av med fångarnas kvarlevor med få bevis.

Som bevis för krematoriet anförde Jones bland annat att snö smält på taket till en av fängelse­byggnaderna. Det, menar man, tyder på att den syriska regeringen installerat ett krematorium i den delen av byggnaden. Det var något som föranledde kritiska frågor från en av journalisterna.

– Vad gör dig så säker på att det här är ett krematorium och inte bara någon annan byggnad? Är det det här med snösmältningen? Jag menar, folk kommer titta på det här, i synnerhet regimen, och ryssarna, och säga att: Allt det här bevisar är att det finns en byggnad där och att den delen, där snön har smält, är varmare än resten av byggnaden, undrade en journalist.

Jones svarade med att be journalisten titta på bilderna från konstruktions­fasen och ett antal ventilations­trummor, luftintag och utsläpp som man menar skulle kunna betyda att det finns ett krematorium i byggnaden.

– Om vi tittar på bilden från 15 januari och vi tittar på snösmältningen på taket så skulle det vara förenligt med ett krematorium, sade Jones varpå journalisten avbröt:

– Eller helt enkelt en varmare del av byggnaden?

– Möjligen, tvingades Jones erkänna innan han gick vidare och svarade på andra frågor.

Stuart Jones säger att man nu utövar påtryckningar på Ryssland för att förmå Syrien att upphöra med massdödandet av politiska fångar. Han säger att han inte tror att Ryssland eller Iran är inblandat i massmorden.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.