" /> " /> " />
Foto: US Navy

USA räddade iranska fiskare från pirater

Publicerad 8 januari 2012 kl 14.51

Utrikes.Iranska myndigheter skapade rubriker genom att berömma USA på lördagen. Detta sedan supermaktens flotta ska ha räddat 13 iranska fiskare från somaliska pirater i närheten av Hormuzsundet på torsdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Det amerikanska krigsfartyget USS Kidd uppger att de har räddat 13 iranska fiskare efter att de blivit kidnappade av pirater. Amerikanerna gav fiskarna bränsle till sin båt samt mat och annan utrustning för hemfärden.

De 15 piraterna, som uppges vara somalier, greps av USA och förvaras nu på USA:s hangarfartyg USS John C. Stennis i området, skriver AFP.

Enligt Iran gjorde USA en "humanitär gärning" när ett amerikanskt krigsfartyg fritog iranska fiskare från pirater.

– Vi ser de amerikanska truppernas aktion som en humanitär och positiv gärning eftersom de räddade de iranska fiskarna. Vi tycker att alla länder borde handla på samma sätt, sade Ramin Mehmanparast, representant för utrikesministeriet, på lördagen.

USA bekräftade uppgifterna samma dag.

- Iranierna och deras båt har släppts fria och är på väg hem, säger kapten John Kirby från USA:s femte sjöstridsflottilj.

Alla delar av det iranska etablissemanget var emellertid inte sugna på att bekräfta nyheten. Den halvofficiella nyhetsbyrån Fars, som står nära det hårdföra Revolutionsgardet, kallade händelsen för ett misstänkt "Hollywood stunt" och ett försök att "legitimera USA:s militära närvaro i Persiska viken".

USS Kidd, med hemmahamn i Bahrain, gör vanligtvis operationer på antipirat- och sjösäkerhetsområdet i Arabiska havet. Enligt Pentagon upptäckte jagaren de kidnappade fiskarna genom att lyssna av radiotrafiken i området och svara på ett nödanrop som fiskebåten sände ut. Den amerikanska flottan skriver på sin hemsida att fiskarna hade hållits som gisslan av somalierna i flera veckor.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.