"Läs själva bevisningen från tusentals källor", sade USA:s utrikesminister John Kerry under fredagkvällen. Men "bevisningen" som ska stilla allmänhetens tvivel är en fyra sidor lång promemoria som uppges bygga på underrättelsematerial som inte offentliggörs. Americanprogress/CC-BY-ND

USA:s "bevis" mot Assad – en pm på fyra sidor

Publicerad 30 augusti 2013 kl 22.21

Utrikes.USA har nu presenterat den bevisning om de påstådda kemangreppen i Syrien som man tidigare i veckan lovade att man skulle offentliggöra. "Bevisningen" består av en promemoria på fyra sidor där det påstås att den syriska regeringen bär ansvaret för att ha dödat 1 429 människor med kemiska vapen.

Gilla artikeln på Facebook

Den amerikanska regeringen tillkännagav i tisdags att man innan ett eventuellt angrepp mot Syrien skulle offentliggöra bevisning som styrker att den syriska regeringen har låtit angripa civila med kemiska stridsmedel strax utanför Damaskus förra veckan.

Vid sjutiden fredag kväll, svensk tid, publicerade Vita huset den utlovade bevisningen på sin hemsida. USA:s utrikesminister John Kerry betonade samtidigt i ett tal att man var angelägen om att inte upprepa vad som inträffade under upptakten till kriget mot Irak 2003 – då de "underrättelser" som den amerikanska regeringen använde för att rättfärdiga kriget senare visade sig vara uppdiktade.

Kerry uppgav att regeringen därför gått längre än någonsin tidigare när det gäller att offentliggöra information som gör det möjligt för amerikanska medborgare att själva bilda sig en uppfattning om bevisläget.

– Läs själva, allihop, ni som lyssnar, alla ni, läs själva bevisningen från tusentals källor, bevisning som redan finns offentligt tillgänglig, sade Kerry.

"Bevisningen" består av en promemoria på fyra sidor. I promemorian hävdar den amerikanska regeringen att man har tillgång till ett mycket stort underrättelsematerial som visar att den syriska regeringen tidigt på morgonen den 21 augusti dödade 1 429 civila med kemiska vapen i Ghouta strax utanför Damaskus.

Materialet påstås bland annat bestå av satellitbilder, signalspaning och analyser av prover från människor som sägs ha utsatts för nervgasen Sarin. Enligt promemorian kan emellertid ingenting av detta publiceras eftersom man uppger sig vara tvungen att "skydda sina källor och metoder".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

"Folkförrädare": Raseriet mot M efter DCA-omröstningen

Storm när partiet skryter om avtalet med USA. "Vi kommer alltid minnas dagen ni sålde ut Sveriges suveränitet."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Färska uppgifterna från SCB. Siffrorna beskrivs som "otäcka".0 Plus

Vetenskap

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

Kultur

Rod Stewart hyllar Zelenskyj – blir utbuad. Tyska fansen fick nog vid gigantiska hjältebilden.0 

Ny app guidar till svenska runstenar. Första i sitt slag.0