Sverige byter åsikt

Vändningen: Så ska Morgan Johansson jaga illegala invandrare

Publicerad 29 december 2021 kl 13.56

Inrikes. Regeringen vidtar nu plötsligt en rad åtgärder för att få hem illegala invandrare. Det rör sig om en tydlig förändring i den svenska politiken, rapporterar Sveriges Radio.

Dela artikeln

Det handlar bland annat om att polisen under nästa år får i uppdrag att aktivt söka upp personer som uppehåller sig illegalt i Sverige – exempelvis på arbetsplatser.

– De har inte rätt att vara i Sverige och då måste vi se till att polisen jobbar mer intensivt med att försöka hitta och av- och utvisa dem, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) till Sveriges Radio.

Dessutom ska regeringen börja använda det svenska biståndet som påtryckningsmedel för att få hemländerna i tredje världen att ta tillbaka sina medborgare.

– Utvecklingssamarbete bygger på respekt mellan givar- och mottagarlandet. Vi tycker att det är rimligt att kräva att alla länder lever upp till grundläggande folkrättsliga principer, det vill säga att man tar emot sina egna medborgare när de inte längre får vistas i ett annat land, säger Morgan Johansson till SR.

SR beskriver de nya åtgärderna som "en klar förändring i politiken".

Fram till för bara några år sedan kallades illegala invandrare konsekvent för "papperslösa flyktingar" av journalister och politiker i Sverige, och det ansågs vara ren rasism att vilja utvisa dem.

Miljöpartiet har varit en stark motståndare till att använda biståndspengarna som påtryckningsmedel, men partiet är inte längre en del av regeringen.


Nyheter från förstasidan

Skuldsatta dödsbon ökar när fler boomers dör

"Det kan bli en överraskning". Banken har förtur när den belånade generationen går bort.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur