Ungern och media
András Dezsö åtalas för att ha spridit osanna smutskastnings­uppgifer om Natalie Contessa af Sandeberg, som berättade om svensk invandringspolitik i ungersk tv inför valet 2018.

Vänsterjournalist hängde ut svensk privatperson – åtalas i Ungern

Publicerad 26 augusti 2020 kl 05.00

Media. Idag inleds förhandlingarna i målet mot den vänsterliberale ungerske journalisten András Dezsö, som står åtalad att ha spridit falska uppgifter om den svenska medborgaren Natalie Contessa af Sandeberg. Enligt åtalet begick den 44-årige liberalen gärningen efter att af Sandeberg hade kritiserat svensk invandringspolitik i ungersk tv.

Dela artikeln

Det är en historia som i stort sett har gått svensk media förbi. Men det som började med ett vanligt gräl mellan två västsvenska väninnor har nu, fem år senare, fått stor uppmärksamhet i flera utländska medier och fått både Europarådet och företrädare för de tyngsta vänsterliberala makt- och medieorganisationerna att gå i taket.

Den ungerska tidningen Magyar Nemzet konstaterar att András Dezsö framgångsrikt har använt åtalet mot sig själv för att framställa sig som ett offer för förföljelse från den ungerska ”diktaturen”.

Natalie, 45, om flykten till Ungern: "Sverige kommer alltid vara mitt hemland"

I Sverige har Reportrar utan gränser reagerat kraftigt, trots att organisationen alltid har hållit tyst när Sverige har åtalat Ingrid Carlqvist och andra journalister inom alternativ media för att ha utfört sitt jobb på ett korrekt sätt. Enligt Reportrar utan gränser är det nämligen skillnad på journalist och journalist.

– Ett medlemsland i EU kan inte tillåta att en etablerad journalist döms för att ha utfört sitt jobb på ett korrekt sätt, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, i ett uttalande i februari i år.

Även Europarådet har reagerat kraftigt. Under rubriken "Trakasserier och hot mot journalister", listas organisationens ärende mot Ungern, där landets regering anklagas för att ha gått över gränsen rejält när man har haft fräckheten att åtala en journalist för brott. Ungern har å sin sida försvarat sig med att det inte är regeringen, utan landets oberoende rättsväsende, som åtalat András Dezsö.

När förhandlingarna mot András Dezsö inleds på onsdagen är det två frågor som står i centrum. Dels om Dezsö gjorde sig skyldig till personuppgiftsbrott när han spred komprometterande uppgifter om en privatperson trots att han inte hämtat uppgifterna direkt från en officiell källa utan från Lexbase, en sajt på internet, utan att verifiera att de var korrekta. Dels rör åtalet frågan om liberalen hade rätt att överdriva dessa uppgifter och sprida rena felaktigheter i smutskastningssyfte.

Uppgifterna handlade om Natalie Contessa af Sandeberg, en svensk medborgare av ungersk härkomst som före det ungerska valet 2018 intervjuades av TV-kanalen M1. I intervjun hävdade af Sandeberg att hon hade flyttat till Ungern på grund av det försämrade säkerhetsläget i Sverige i spåren av massinvandringen från tredje världen.

Svenska SVT reagerade omedelbart genom att hänga ut Natalie Contessa af Sandeberg för att hon flera år tidigare hade dömts för förtal, efter att bland annat ha kallat en tidigare väninna med psykiska problem för ett "psykfall" och uppgett att väninnan jobbade som strippa. Trots att uppgifterna bara spreds i privata sammanhang och det var oklart om de överhuvudtaget var felaktiga drev en åklagare ärendet i tingsrätten och af Sandeberg dömdes så småningom till böter. Hon dömdes samtidigt för en annan händelse där hon felaktigt utgett sig för att ha jobbat som djurskyddsinspektör när hon försökte rädda en instängd hund ur en varm bil. Enligt tingsrätten utgjorde agerandet brottet föregivande av allmän ställning och även för denna händelse utdömdes böter.

– Det handlade om bagateller, konstaterade af Sandeberg när Aftonbladet tjatade vidare om bötesbrotten flera år senare.

När András Dezsö rapporterade vad som hade hänt var det dock knappast några bagateller det handlade om. Enligt den artikel som Dezsös nu åtalas för, som publicerades på den vänsterliberala sajten index.hu, var Natalie Contessa af Sandeberg dömd för missbruk av offentligt förtroende, ett allvarligt ungerskt brott som personer med offentliga uppdrag kan göra sig skyldiga till.

I en rapport som Dezsö skrivit åt den stormrika tyska vänster­stiftelsen Heinrich Böll Stiftung beskriver han sig som en "journalist och expert på ungersk högerextremism" och på högerextremisters påstådda "kopplingar till Ryssland". Om åklagaren når framgång mot honom när rättegången inleds idag kan han dock få jaga ryssar och högerextremister från en mer spartansk tillvaro framöver. Vid en fällande dom riskerar András Dezsö nämligen upp till tre års fängelse.

Reportrar utan gränser krävde så sent som i slutet av 2019 att den ungerska regeringen skulle fördöma att András Dezsö blivit måltavla för "en antisemitisk kampanj".

Intervju:
Natalie, 45, om flykten till Ungern: "Sverige kommer alltid vara mitt hemland"


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Israeliskt bombanfall mot Iran

Hämnden. Även mål i Irak och Syrien angrips, enligt uppgift.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.