Zimbabwe vill ha tillbaka sina vita farmare

Publicerad 15 september 2020 kl 14.12

Utrikes. För 20 år sedan konfiskerade Zimbabwe vita jordbrukares egendomar och gav dem till svarta. Men nu vill det afrikanska landet ha tillbaka de vita männen igen, rapporterar IOL News.

Gilla artikeln på Facebook

År 2017 publicerade Reuters en video som visade hur Rob Smart till slut kunde återvända till sin farm i Zimbabwe efter att tidigare ha tvingats lämna ägorna under pistolhot.

Afrikanerna på gården blev så glada att återse honom att de skrek och grät och samlades runt Smart för att krama honom, för att sedan brista ut i en spontan glädjedans.

Ett liknande bemötande fick De Waal Viljoen, som fick sin tobaksplantage tvångskonfiskerad av regeringen år 2001, rapporterar IOL News. När han nyligen besökte plantagen fann han sina tidigare anställda leva i fattigdom under "bedrövliga omständigheter".

Han överväger nu att 20 år senare återvända till gården, som hans familj ägt i generationer, för att hjälpa afrikanerna där. Och det är något som kan bli möjligt – den nya regeringen under president Emmerson Mnangagwa godkände nyligen ett förslag på att kompensera vita farmare att om de återvänder till sina tidigare tvångskonfiskerade ägor.

Zimbabwe var under större delen av 1900-talet känt som "Afrikas kornbod". Från landets bördiga slätter exporterades stora mängder vete, majs och tobak till resten av Afrika.

Men det var framför allt landets vita jordbrukare som stod för landets blomstrande jordbruksnäring och långt in på 90-talet ägdes 70 procent av landets åkermark fortfarande av vita. Det var något som president Mugabe och maktpartiet Zanu ville ändra på.

År 2000 inledde regeringen jordbruksreformen där de vita jordbrukarna tvingades lämna ifrån sig sin mark samtidigt som de uppmanades lämna landet.

Men konsekvenserna för Zimbabwes jordbruksnäring blev katastrofala. En stor del av landets bördiga jordbruksmark tillföll människor som var lojala Mugabe och inte hade något intresse alls för att odla grödor. Annan mark tillföll svarta zimbabwier som inte visste hur de skulle bruka jorden på ett effektivt sätt.

Under Robert Mugabes styre växte arbetslösheten till otroliga 95 procent.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nederländerna: Uteslut Ungern ur EU

Pedofillagen blev spiken i kistan. Nu vill liberala Nederländerna utesluta Ungern ur unionen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Rätt till vapen blir del av tjeckisk grundlag

Krafttag mot inskränkningsförsök från EU-håll.. Nu får tjeckerna en konstitution med rätt att bära vapen.0 

Orbán låter folket rösta om antipedofillagen

Efter aggressiva EU-responsen.. Ungerska väljarna får svara på fem frågor.0 

Israel kräver bojkott av Ben & Jerrys

Sätter press på USA-delstaters guvernörer.. Uppmanas "vidta relevanta åtgärder" mot glasstillverkaren.0 

Kritikförbud stred mot USA-konstitution

Journalist vann mot delstatsuniversitet.. Oförenligt med grundlagen förbjuda uppmaningar till bojkott av Israel.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0