2.700 invandrare i Göteborg förlorar hyreskontrakt

Publicerad 21 oktober 2019 kl 20.03

Inrikes. Göteborg kommer säga upp hyreskontrakten för sammanlagt 2.700 nyanlända invandrare, uppger GP. Barnfamiljer får dock ett års förlängning.

Dela artikeln

Det var bosättningslagen från 2016 som gjorde att Göteborg tvingades hittade bostäder åt nyanlända invandrare. Staden skrev hyreskontrakt på fyra år, vilket innebär att de börjar löpa ut till våren.

Under måndagen beslutade fastighetsnämnden att kontrakten sägs upp men att barnfamiljer ska få förlängt ett år.

Yrkandet från Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna röstades igenom med siffrorna 7-2. Även Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade för, medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade nej.

Totalt handlar det om 1.200 lägenheter och 2.700 invandrare som berörs, varav 850 är barn. Problemet är bara vart dessa personer nu ska ta vägen. Staden kan komma att drabbas av ännu fler hemlösa.

Enligt GP varnar Fastighetskontoret för "ökad hemlöshet, försämrade uppväxtvillkor för barn som blir utan bostad, ökade kostnader för köpta boendeplatser och en försvårad integrationsprocess".

Miljöpartiet i Göteborg har tidigare föreslagit att hyreskontrakten skulle förvandlas till förstahandskontrakt. Men så blir det alltså inte.

Socialdemokraterna menar att det måste ske en likvärdig behandling gällande bostäderna i staden. Enligt S-kommunalrådet Marina Johansson finns det en "enorm bostadsbrist" i Göteborg och att bara ge lägenheter till invandrare vore därför problematiskt.

– Dessutom behöver de aktuella bostäderna frigöras så att de kan användas för nya personer som anvisas till Göteborg enligt bosättningslagen, säger hon till GP.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Livstid och utvisning för mordet på Joullnar

Kvinnans kropp hittades dumpad i skogsområde. Mahmouds bror samtidigt efterlyst av Interpol för orelaterat dubbelmord i Nässjö.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hysterisk konflikt om svenskfientlighet. Nu anklagar vänstern Ivar Arpi för att ha blivit nazist.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för forskning om nya platta skärmar. Svenska forskare först med ny teknologi.0 

Ungas krav på könsbyte går oftast över med åren. Upplevelsen av att vara "född i fel kön" oftast tillfällig.0 

Kultur

Dolph Lundgren till svenskarna: "Vakna, vikingar!". Hollywoodstjärnan rasar mot låga straffen för våldtäktsmän.0 

Kommenterar "stora tuttar" – då blir programledaren vansinnig. Feministkaoset i "Bachelorette Sverige".0