Inbördeskriget i Syrien och Irak
Nerbrända och sönderslagna hus och affärer i Jalawla, en omstridd stad i Irak. Graffiti på flera väggar har slogans som hänvisar till de kurdiska Peshergastyrkorna, skrivet på kurdiska och arabiska.

Amnesty: Kurder begår krigsbrott i Irak

Publicerad 20 januari 2016 kl 01.54

Utrikes. Styrkor från kurdernas regionalregering och kurdisk milis i norra Irak har förstört tusentals arabiska hem i vad som verkar vara ett försök att hämnas på araberna för att de anses stötta IS. Det hävdar Amnesty International i en rapport som släpptes på tisdagskvällen svensk tid.

Gilla artikeln på Facebook

Rapporten baseras på fältobservationer i 13 byar och städer, och vittnesmål från över 100 ögonvittnen och offer för tvångsförflyttningar. Uppgifterna styrks av satellitbilder som visar omfattande förstörelse utförd av peshmergastyrkor, och i några fall av jezidisk milis och kurdiska väpnade grupper från Syrien och Turkiet, som arbetar i samordning med peshmerga.

– Peshmergastyrkor verkar gå i spetsen för en gemensam kampanj som handlar om att tvångsförflytta arabiska samhällen genom att förstöra hela byar i områden som de har återtagit från IS i norra Irak, säger Donatella Rovera från Amnesty International, som var den person som utförde fältresearchen i norra Irak.

– Tvångsförflyttningar av civila och den avsiktliga förstörelsen av hem och egendom utan att det finns ett militärt berättigande kan utgöra krigsbrott, säger Rovera.

Araber som har flytt sina hem förhindras också av kurdiska styrkor från att återvända till återerövrade områden. Tiotusentals arabiska civila som tvingades fly sina hem på grund av strider kämpar nu för att överleva i provisoriska läger under desperata villkor, enligt Dontatella Rovera.

Rapporten innehåller bevis på tvångsförflyttningar och storskalig förstörelse av hem i byar och städer i guvernoraten Ninewa, Kirkuk and Diyala – som peshmergastyrkorna återtog från IS mellan september 2014 and mars 2015.

Även om officiella representanter för de kurdiska styrkorna har rättfärdigat förflyttningarna av de arabiska samhällena med att det handlar om säkerhet, så verkar de användas som ett sätt för att straffa byinvånarna för deras upplevda sympatier med IS och för att befästa territoriella vinster i "omstridda områden" som kurdiska myndigheter länge har hävdat rättmätigt tillhör dem, enligt Amnesty-rapporten. Det här är en del i en satsning för att upphäva tidigare övergrepp av Saddam Husseins regim som tvångsförflyttade kurder och istället bosatte araber i de här områdena, menar organisationen.

– Den kurdiska regionalregeringen måste omedelbart upphöra med den olagliga förstörelsen av civila hem och egendomar och se till att civila som fått sina hem förstörda eller plundrade får en fullständig gottgörelse för detta. Civila som har blivit tvångsförflyttade måste få lov att återvända till sina hem så snart som möjligt, säger Donatella Rotera i ett uttalande i en video på Amnestys Youtube-konto.

– Peshmerga ska inte tillåta väpnade grupper och milis som är deras allierade i kampen mot IS att begå sådana övergrepp. De har haft kontroll över området sedan de återtog det från IS i december 2014 och de har ett ansvar för att skydda alla samhällen. Det är också viktigt att det internationella samfundet - det vill säga även medlemmar av den USA-ledda koalitionen som bekämpar IS såsom Storbritannien och Tyskland och andra som stödjer pershmerga styrkorna - offentligt fördömer alla sådana brott mot internationell humanitär rätt. De måste också försäkra sig om att ingen hjälp de bistår med till KRG på något sätt underblåser sådana övergrepp, säger Rotera i uttalandet.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtta gånger fler sjuka med vaccin än utan

Stockholm massvaccinerades. Då ökade smittspridningen med 800 procent.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.