Amnesty: Libyenrebellerna begår grova krigsbrott

Publicerad 16 februari 2012 kl 09.38

Utrikes.De libyska miliser som Sverige, tillsammans med NATO, hjälpte att komma till makten begår nu grova krigsbrott mot oliktänkande, enligt Amnesty. Miliserna har byggt upp mindre koncentrationsläger där Gaddafilojala systematisk torteras och mördas.

Gilla artikeln på Facebook

Efter det svenskstödda NATO-bombkriget mot Libyen styr laglösa miliser numera en stor del av landet, enligt en ny rapport från Amnesti International.

Miliserna ska enligt rapporten ha begått en lång rad krigsbrott riktade mot personer man misstänkt vara lojala med den numera mördade Gaddafi.

Enligt Amnesty har miliserna byggt upp egna fångläger där tusentals Gaddafitrogna behandlats med största grymhet. Organisationen har besökt 11 av lägren, och i alla utom ett har fångarna berättat att de utsatts för tortyr. De har bland annat hängts upp i förvridna positioner, chockats med elektricitet och piskats och slagits i timmar i sträck.

Många av fångarna har dött av behandlingen.

"Deras lik var täckta av blåmärken, sår och rispor och vissa av de hade fått sina naglar utdragna", skriver organisationen.

Förespråkare för Amnesty menar att ingen verkar göra något för att stoppa krigsbrotten.

- Miliserna i Libyen är i stort sett helt okontrollerade och den totala straffrihet de åtnjuter uppmuntrar bara till ytterligare övergrepp, säger Donatella Rovera, krishanteringsrådgivare på Amnesti.

I svensk media har Amnestyrapporten hedrats med en liten TT-notis där övergreppens natur över huvud taget inte beskrivs.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Löfven: Detta är inget krig mot islam

Försöker undvika islam. Fördömer "religiöst motiverat våld".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0