SAMMA URSPRUNG? Kankan/CC-BY

Asiens språk kan ha sitt ursprung i istida Europa

Publicerad 8 maj 2013 kl 07.33

Vetenskap.Språken i Eurasien från Portugal i väster till Nordamerika i öster kan alla tillhöra samma språkliga superfamilj och ha sitt ursprung i Europa, enligt ny forskning från Readings universitet i Storbritannien.

Gilla artikeln på Facebook

Forskare hävdar att språken som talas av miljarder människor i Europa, Asien och Alaska kan härstamma från ett enda språk som talades under istiden i Europa för 15 000 år sedan. Det tyder på att ordförrådet i så olika språk som svenska, japanska och itelmen har ett gemensamt ursprung.

– Alla i Eurasien kan spåra sina språkliga anor tillbaka till en grupp eller grupper av människor som levde för omkring 15.000 år sedan, sannolikt i södra Europa, eftersom isen drog sig tillbaka, sade Mark Pagel, evolutionsbiolog vid universitetet i Reading till Guardian.

Idén om en eurasisk superfamilj är inte ny. Teorin är dock kontroversiell eftersom ord förändras för snabbt för att man ska kunna se deras härstamning. De flesta orden har en 50-procentig risk att ersättas av ett orelaterat ord inom 2000 till 4000 år.

Men vissa ord som används ofta har enligt forskargruppen överlevt i mer än tio tusen år. Genom att använda statistiska modeller har forskarna visat att ord som används ofta är mer motståndskraftiga mot förändringar.

– Vi upptäckte att räkneord, pronomen och speciella adverb ersätts betydligt långsammare, med språkliga halveringstider på en gång var 10 000 år eller ännu mer. Som en tumregel, ord använda mer än ungefär en gång per tusen i dagligt tal var sju till tio gånger mer sannolika att visa djupa härkomster i den eurasiska superfamiljen, sade Pagel till Science Daily.

På ytan helt orelaterade språkfamiljer kan genom studiet av gemensamma ord eller kognat visa sig ha ett gemensamt ursprung. Kognat är nedärvda ord med liknande betydelse och form. Till exempel är fader (svenska), father (engelska), padre (italienska), pere (franska), pater (latin) och pitar (sanskrit) alla kognat. I germanska språk som svenska och engelska har p blivit f genom en ljudförändringslag. Genom olika kända lagar kan forskare arbeta sig tillbaka i tiden och gissa hur ord lät, och dessutom beräkna med vilken hastighet förändringarna skedde. De rekonstruerade orden kan kallas proto-ord. Det rekonstruerade språket protoindoeuropeiska gav upphov till språk som till exempel svenska, ryska, engelska och hindi.

Forskarna tittade närmare på indoeuropeiska språkfamiljer, altaiska språk (turkiska och mongoliska med fler språk), tjuktji-kamtjatkanska språk (språk i nordöstra Sibirien), dravidiska språk (språk i södra Indien), eskimåisk-aleutiska språk (språk som talas i norra Amerika och på Grönland), kartveliska språk (georgiska plus tre besläktade språk) och uraliska språk (flera språk inkluderat finska och ungerska).

Kinesiska, många afrikanska språkfamiljer och språken som talas av indianer och aboriginer härstammar inte från den euroasiatiska superspråkfamiljen.

Forskarna listar 23 ord av ordklasserna pronomen, räkneord och adverb, som finns i minst fyra språkfamiljer. De flesta orden är vanligt använda som pronomina "jag" och "vi", substantiven "man" och "moder", och verbet "ge".

Ordet "du" hade kognat i alla de sju språkfamiljerna och betydelsen och uttalet var liknande. Kognaten är te eller tu i indoeuropeiska språk,t`i i proto-altaiska och turi in proto-tjuktji-kamtjatkanska. Orden "inte", "detta", "vi", "vem" och "ge" återfanns i fem språkfamiljer. "Moder", "hand", "eld", "aska", "mask", "höra", "dra" delades av fyra språkfamiljer.

Men även mer ovanliga ord som verbet "spotta" och substantiven "bark" och "mask" dök upp i listan.

Pagel säger att bark var mycket viktigt för forntidens människor. Bark användes till isolering, bränsle och fibrer.

Att "spotta" kan ha levt kvar så länge kan bero på att det är onomatopoetiskt. Det innebär att ordet är ljudhärmande och låter som den handling man utför. Det är svårt att uttrycka ord på ett bättre sätt.

Genom att studera hastigheten med vilka de olika kognaten förändrats kunde forskarna konstatera att orden har varit relativt oförändrade i 14 500 år. Forskarna ritade upp ett träd för hur de sju förelagna språkfamiljerna hade delat sig från varandra för mellan 15 000 till 5000 år sedan.

"Ultra-conserved words point to deep language ancestry across Eurasia" är publiserad i den vetenskapliga tidsskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Karin i Växjö jobbade åt Ad Kan ✅ Började i MUF ✅ Judiske pojkvännen ✅ Hemliga frimurartecknet ✅ Snart svensk polis.0 Plus

Ekonominyheter

"Korkade" EU-korkar väcker ilska mot Arla

Stänk, spill och krångel.. Men EU-reglerna kräver fastsittande korkar på mjölken framöver.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Satte på "autopiloten" och tog en tupplur under färden. Andra bilister slog larm om sovande föraren – nu varnar polisen för fängelsestraff.0 Plus

Vetenskap

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest. Värsta man kan tycka – trots att det är sant.0 

Så påverkade pandemin svenska barn och unga. Ny rapport visar förändringarna.0 Plus

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0