60-åring åtalas för massavrättningar i Iran

Publicerad 27 juli 2021 kl 12.54

Inrikes. Den 13 november 2019 häktades en iransk medborgare misstänkt för grovt folkrättsbrott och mord begångna i Karaj, Iran 1988. Åklagaren har idag väckt åtal mot den häktade 60-årige mannen.

Gilla artikeln på Facebook

Åren 1981–1988 pågick en väpnad konflikt mellan Iran och Irak. I den avslutande fasen av konflikten attackerades Iran vid flera tillfällen av en väpnad gren av den politiska organisationen Iranska Folkets Mujahedin (Mujahedin). Attackerna var understödda av den irakiska armén.

Irans högste ledare Ayatollah Khomeini utfärdade med anledning av attackerna en fatwa om att fångar i iranska fängelser som tillhörde eller sympatiserade med Mujahedin och som var lojala i sin övertygelse skulle avrättas.

Den häktade mannen är åtalad för att under perioden mellan den 30 juli 1988 och den 16 augusti 1988 i fängelset Gohardasht i Karaj i Iran, i egenskap av sin befattning som åklagarassistent eller liknande roll, tillsammans och i samförstånd med andra gärningsmän, uppsåtligen berövat livet av ett mycket stort antal fångar som tillhörde eller sympatiserade med Mujahedin samt utsatt andra för tortyr och omänsklig behandling.

Åtalet omfattar även mord på ett stort antal fångar vars ideologi/religiösa övertygelse befanns vara i strid med den teokratiska staten Iran.

– Brott mot mänskligheten blev en del av den svenska brottsbalken först den 1 juli 2014 varför vi i åtalet inte har kunnat använda oss av den rubriceringen då de åtalade gärningarna ägde rum innan dess. Åtalet avser därför rubriceringarna folkrättsbrott, grovt brott och mord, säger kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson i ett uttalande.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Cambridge-studie: Adopterade mår sämst. Men även invandrarna från tredje världen uppvisar höga nivåer av psykisk sjukdom under bosättningen i Sverige.0 

Mer från Inrikes

Marinkårssoldater från USA övar krig i Stockholms skärgård

Skavsta fylldes med amerikanska soldater.. Samtidigt pågår en rysk rekordövning på andra sidan Östersjön.0 

200 kilo smink beslagtogs på tåg

Mystiska fyndet.. Passagerare slog larm om män som betedde sig märkligt.0 

Löfvens expert hånar död Finlandsfrivillig: "Hitlers siste svenske soldat"

Henrik Arnstads naziattack.. Jan Kjellberg, 93, blev den siste överlevaren i Svenska frivilligkompaniet.0 

Vetenskap

Invandrare har 13,4 punkter lägre IQ än svenskar. Så snabbt sjunker Sveriges intelligens när vi byts ut.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0