Du kanske satte ägget i halsen igår när du i svenska tidningar läste om att "giftiga ägg har sålts i Sverige".
Det handlar om ägg som stoppats i flera EU-länder på grund av resthalter av bekämpningsmedlet fipronil, som i sig är giftigt.
Livsmedelsverket informerades om äggen av EU-kommissionen under fredagen och har tillsammans med kommunernas livsmedelskontroll startat ett arbete för att stoppa försäljningen samt ta reda på till vilka företag äggen eller äggprodukterna har sålts.
Dock är det inte ingen fara om du ätit äggen.
– Utifrån våra beräkningar baserat på uppmätta halter och svenska matvanor är det inte någon hälsorisk ifall du ätit av äggen. Det gäller både vuxna och barn, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket.
Det är bara i höga doser som fipronil kan vara farligt för människor.
Anledningen till att äggen nu stoppas från försäljning är för att det inte är tillåtet att använda fipronil vid produktion av livsmedel.
– Nu jobbar vi för att äggen stoppas och återkallas. Det görs i samarbete med kommunernas livsmedelskontroll, säger Petra Fohgelberg
I EU är fipronil inte godkänt för behandling av djur och stallar inom livsmedelsproduktionen, skriver Livsmedelsverket. I Sverige är det inte tillåtet som bekämpningsmedel, utan enbart som medel mot löss, fästingar och kvalster för hund och katt.