Val 2018
DN hånas för sin Skurt-granskning.

DN: Högerextremister försöker "påverka valet" – med Skurt

Publicerad 4 april 2018 kl 15.22

Media. Dagens Nyheter varnar nu för ett nytt oroväckande fenomen. Det rör sig om invandringskritiska personer på sociala medier som försöker "påverka svenska valet" – med hjälp av skämtbilder på den klassiska TV3-figuren Skurt.

Gilla artikeln på Facebook

"Med hjälp av Skurt-mem och humor mobiliserar högerextremister på internetforumet 4chan för att påverka det svenska riksdagsvalet", skriver DN i en lång granskande artikel som publicerades på tisdagen.

Vänstertidningen slår bland annat larm om att "högerextrema" troll på forumet 4chan intresserar sig för riksdagsvalet i höst.

Det är samma bildbaserade forum som populariserade grodan Pepe som internetmem. Grodan har senare stämplats som en högerextrem "hatsymbol" i vänsterliberal amerikansk media.

Nu har DN upptäckt att den grodliknande figuren Skurt från TV3:s klassiska barnprogram används i ett liknande illasinnat syfte av nätanvändare i Sverige.

"Med hjälp av delbara bilder försöker användare också sprida påståenden om att Socialdemokraterna och Moderaterna i riksdagen fattat beslut som lett till vad man menar är 'en ökning i brottslighet, poliskostnader eller sociala kostnader'", skriver DN.

Tidningen nämner också att det "finns en intern chattgrupp vars meddelanden DN tagit del" som ägnar sig åt så kallade operationer.

En person som är engagerad i chattgruppen uppger för Fria Tider att användarna "brainstormar ihop idéer och gör flygblad och memes, och de flesta av dom är ju harmlösa".

"Alltså, bara samling av statistik och såna grejer", säger han.

I en uppföljande artikel har DN talat med Skurts skapare, den idag 69-åriga Ingamay Hörnberg, för att få henne att ta avstånd från skämtbilderna på nätet.

– Skurt har missbrukats ibland, där han sett riktigt elak ut och beskrivits som någon som sätter hårt mot hårt. Men att Skurt nu skulle vara en politisk tuffing, det är så långt ifrån sanningen man kan komma, säger hon till tidningen.

DN:s journalist vill också veta vad Ingamay Hörnberg ska göra för att "stoppa att Skurt utnyttjas". Hon svarar att det är svårt att stoppa saker som får spridning i dagens samhället.

På Twitter är det många användare som hånar DN för tidningens Skurt-granskning.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Media

New York-liberal tar över Bulletin

Skandalsajten återlanseras.. Antirasistiska profilen Andrew Rosenthal ny chefredaktör.0 

Google betalar löner åt etablerad media

Liberala Expressen får Google-finansierad "praktikant".. IT-jätten bidrar med censur och ekonomiskt bistånd i kampen mot alternativa medier.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Sverige får ej tillbaka stulen bok. Förlorar mål i Nederländerna.0 

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0