Val 2018
DN hånas för sin Skurt-granskning.

DN: Högerextremister försöker "påverka valet" – med Skurt

Publicerad 4 april 2018 kl 15.22

Media. Dagens Nyheter varnar nu för ett nytt oroväckande fenomen. Det rör sig om invandringskritiska personer på sociala medier som försöker "påverka svenska valet" – med hjälp av skämtbilder på den klassiska TV3-figuren Skurt.

Gilla artikeln på Facebook

"Med hjälp av Skurt-mem och humor mobiliserar högerextremister på internetforumet 4chan för att påverka det svenska riksdagsvalet", skriver DN i en lång granskande artikel som publicerades på tisdagen.

Vänstertidningen slår bland annat larm om att "högerextrema" troll på forumet 4chan intresserar sig för riksdagsvalet i höst.

Det är samma bildbaserade forum som populariserade grodan Pepe som internetmem. Grodan har senare stämplats som en högerextrem "hatsymbol" i vänsterliberal amerikansk media.

Nu har DN upptäckt att den grodliknande figuren Skurt från TV3:s klassiska barnprogram används i ett liknande illasinnat syfte av nätanvändare i Sverige.

"Med hjälp av delbara bilder försöker användare också sprida påståenden om att Socialdemokraterna och Moderaterna i riksdagen fattat beslut som lett till vad man menar är 'en ökning i brottslighet, poliskostnader eller sociala kostnader'", skriver DN.

Tidningen nämner också att det "finns en intern chattgrupp vars meddelanden DN tagit del" som ägnar sig åt så kallade operationer.

En person som är engagerad i chattgruppen uppger för Fria Tider att användarna "brainstormar ihop idéer och gör flygblad och memes, och de flesta av dom är ju harmlösa".

"Alltså, bara samling av statistik och såna grejer", säger han.

I en uppföljande artikel har DN talat med Skurts skapare, den idag 69-åriga Ingamay Hörnberg, för att få henne att ta avstånd från skämtbilderna på nätet.

– Skurt har missbrukats ibland, där han sett riktigt elak ut och beskrivits som någon som sätter hårt mot hårt. Men att Skurt nu skulle vara en politisk tuffing, det är så långt ifrån sanningen man kan komma, säger hon till tidningen.

DN:s journalist vill också veta vad Ingamay Hörnberg ska göra för att "stoppa att Skurt utnyttjas". Hon svarar att det är svårt att stoppa saker som får spridning i dagens samhället.

På Twitter är det många användare som hånar DN för tidningens Skurt-granskning.


"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Media

Träningsgurun Golden One blockerad på Instagram, Facebook

Postade inlägg om livsstil och hälsa.. Nu raderar Instagram och Facebook allt innehåll för Marcus Follin, 31.0 

Vogue hyllar Kamala Harris – anklagas för rasism ändå

"En av de största rasisterna i media.". Rasande Twittermobb till attack mot modemagasinets nya omslag.0 

Vänsteraktivist på DN ny medieombudsman

Caspar Opitz utsedd av branschen.. Kommer närmast från en post som redaktionschef på DN.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0