Val 2018
DN hånas för sin Skurt-granskning.

DN: Högerextremister försöker "påverka valet" – med Skurt

Publicerad 4 april 2018 kl 15.22

Media. Dagens Nyheter varnar nu för ett nytt oroväckande fenomen. Det rör sig om invandringskritiska personer på sociala medier som försöker "påverka svenska valet" – med hjälp av skämtbilder på den klassiska TV3-figuren Skurt.

Gilla artikeln på Facebook

"Med hjälp av Skurt-mem och humor mobiliserar högerextremister på internetforumet 4chan för att påverka det svenska riksdagsvalet", skriver DN i en lång granskande artikel som publicerades på tisdagen.

Vänstertidningen slår bland annat larm om att "högerextrema" troll på forumet 4chan intresserar sig för riksdagsvalet i höst.

Det är samma bildbaserade forum som populariserade grodan Pepe som internetmem. Grodan har senare stämplats som en högerextrem "hatsymbol" i vänsterliberal amerikansk media.

Nu har DN upptäckt att den grodliknande figuren Skurt från TV3:s klassiska barnprogram används i ett liknande illasinnat syfte av nätanvändare i Sverige.

"Med hjälp av delbara bilder försöker användare också sprida påståenden om att Socialdemokraterna och Moderaterna i riksdagen fattat beslut som lett till vad man menar är 'en ökning i brottslighet, poliskostnader eller sociala kostnader'", skriver DN.

Tidningen nämner också att det "finns en intern chattgrupp vars meddelanden DN tagit del" som ägnar sig åt så kallade operationer.

En person som är engagerad i chattgruppen uppger för Fria Tider att användarna "brainstormar ihop idéer och gör flygblad och memes, och de flesta av dom är ju harmlösa".

"Alltså, bara samling av statistik och såna grejer", säger han.

I en uppföljande artikel har DN talat med Skurts skapare, den idag 69-åriga Ingamay Hörnberg, för att få henne att ta avstånd från skämtbilderna på nätet.

– Skurt har missbrukats ibland, där han sett riktigt elak ut och beskrivits som någon som sätter hårt mot hårt. Men att Skurt nu skulle vara en politisk tuffing, det är så långt ifrån sanningen man kan komma, säger hon till tidningen.

DN:s journalist vill också veta vad Ingamay Hörnberg ska göra för att "stoppa att Skurt utnyttjas". Hon svarar att det är svårt att stoppa saker som får spridning i dagens samhället.

På Twitter är det många användare som hånar DN för tidningens Skurt-granskning.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Media

P3 får Spotify rensa ut "högerextrem" musik

Satte press på streamingtjänsten.. Kritiseras samtidigt för att själva prisa grovt kriminella rappare.0 

Google manipulerar in "mångfald" i bildsökningen

Har ändrat algoritmerna i smyg.. Nu blir det ännu fler tredje världen-nunor på skärmen.0 

Hård intern kritik på SVT mot feministfilm

Håller krismöte – "ilskan bubblar" bland medarbetarna.. Dokumentären av Cissi Wallin och Maria Sveland ska sändas på söndag.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0