Val 2018
DN hånas för sin Skurt-granskning.

DN: Högerextremister försöker "påverka valet" – med Skurt

Publicerad 4 april 2018 kl 15.22

Media. Dagens Nyheter varnar nu för ett nytt oroväckande fenomen. Det rör sig om invandringskritiska personer på sociala medier som försöker "påverka svenska valet" – med hjälp av skämtbilder på den klassiska TV3-figuren Skurt.

Gilla artikeln på Facebook

"Med hjälp av Skurt-mem och humor mobiliserar högerextremister på internetforumet 4chan för att påverka det svenska riksdagsvalet", skriver DN i en lång granskande artikel som publicerades på tisdagen.

Vänstertidningen slår bland annat larm om att "högerextrema" troll på forumet 4chan intresserar sig för riksdagsvalet i höst.

Det är samma bildbaserade forum som populariserade grodan Pepe som internetmem. Grodan har senare stämplats som en högerextrem "hatsymbol" i vänsterliberal amerikansk media.

Nu har DN upptäckt att den grodliknande figuren Skurt från TV3:s klassiska barnprogram används i ett liknande illasinnat syfte av nätanvändare i Sverige.

"Med hjälp av delbara bilder försöker användare också sprida påståenden om att Socialdemokraterna och Moderaterna i riksdagen fattat beslut som lett till vad man menar är 'en ökning i brottslighet, poliskostnader eller sociala kostnader'", skriver DN.

Tidningen nämner också att det "finns en intern chattgrupp vars meddelanden DN tagit del" som ägnar sig åt så kallade operationer.

En person som är engagerad i chattgruppen uppger för Fria Tider att användarna "brainstormar ihop idéer och gör flygblad och memes, och de flesta av dom är ju harmlösa".

"Alltså, bara samling av statistik och såna grejer", säger han.

I en uppföljande artikel har DN talat med Skurts skapare, den idag 69-åriga Ingamay Hörnberg, för att få henne att ta avstånd från skämtbilderna på nätet.

– Skurt har missbrukats ibland, där han sett riktigt elak ut och beskrivits som någon som sätter hårt mot hårt. Men att Skurt nu skulle vara en politisk tuffing, det är så långt ifrån sanningen man kan komma, säger hon till tidningen.

DN:s journalist vill också veta vad Ingamay Hörnberg ska göra för att "stoppa att Skurt utnyttjas". Hon svarar att det är svårt att stoppa saker som får spridning i dagens samhället.

På Twitter är det många användare som hånar DN för tidningens Skurt-granskning.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Våldsamma protester mot Macrons globalism

"Kaos" i Paris när proteströrelsen firar ett år. Polisen har mobiliserat "massivt" och omhändertagit ett 100-tal demonstranter.0 

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0