Estoniakatastrofen

Dokumentärfilmare frias från brott mot Estonias gravfrid

Publicerad 8 februari 2021 kl 11.17

Lag & Rätt. Dokumentärfilmaren Henrik Evertsson och den vrakexpert som sått åtalade för gravfridsbrott vid Estonias vrak frias nu av Göteborgs tingsrätt. Internationell rätt väger tyngre.

Gilla artikeln på Facebook

Göteborgs tingsrätt friar de båda svenskar som åtalats för brott mot lagen om gravfrid vid Estonias vrak.

Enligt domstolen väger internationell rätt tyngre 

De åtalade ska bland annat ha sänkt ner en kabelbunden dykrobot i vattnet och filmat vraket under ytan, vilket är straffbara enligt den så kallade Estonialagen.

Tingsrätten anser dock att männen inte kan straffas eftersom de har utfört gärningen från ett tyskflaggat fartyg på internationellt vatten.

"Tingsrättens bedömning är att den svenska Estonialagens tillämpningsområde i detta fall sträcker sig utöver vad som är möjligt att straffas för eftersom Tyskland inte är bundet av den mellan Estland, Finland och Sverige träffade överenskommelsen som lagen grundar sig på. Gärningen är därför inte straffbar på det tyskflaggade fartyget, vilket är att se som tyskt territorium", skriver Göteborgs tingsrätt i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Enligt tingsrätten strider Estonialagen i denna del mot folkrättens principer om att stater inte kan utöva makt över andra staters fartyg som befinner sig på öppet hav. Estonialagen ska därför inte tillämpas i detta fall och tingsrätten ogillar åtalet. Både dokumentärfilmaren och vrakexperten frikänns."


Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Lag & Rätt

Förundersökning inledd mot Ebba Busch

KD-ledaren misstänks för grovt förtal.. Åklagare utreder inlägg hon gjort i sociala medier angående den infekterade husaffär hon är inblandad i.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0