Döms inte för mord: "Skulle bara testa om vapnet var säkrat"

Publicerad 10 september 2020 kl 16.49

Lag & Rätt. Gärningsmannen riktade pistolen mot kvinnans huvud "för att kolla om vapnet var säkrat". Det var det inte, och kvinnan dog. Det rörde sig inte om något mord utan om grovt vållande till annans död, fastslår hovrätten idag.

Gilla artikeln på Facebook

Dödsskjutningen ägde rum i området Karstorp i Västervik den 8 oktober 2019.

Kvinnan träffades i huvudet av ett pistolskott som avlossats av hennes narkotikapåverkade pojkvän. Hon avled kort efter att hon träffats av skottet.

Vid huvudförhandlingen i tingsrätten erkände mannen att han avlossat skottet, men invände att det skett när han undersökte om hans vapen var säkrat och att han inte haft någon avsikt att döda kvinnan. Tingsrätten kom fram till att åklagaren inte bevisat att mannen uppsåtligen skjutit ihjäl kvinnan. Mannen dömdes däremot för grovt vållande till annans död.

Den avlidna kvinnans mor överklagade tingsrättens dom till hovrätten och begärde att mannen istället skulle dömas för mord. Efter huvudförhandling har även hovrätten kommit fram till att bevisningen inte är tillräckligt stark för att mannen ska dömas för att uppsåtligen ha dödat kvinnan. Mannen döms därför inte för mord.

Likt tingsrätten anser hovrätten att mannen har varit grovt oaktsamt och hovrätten dömer därför mannen för grovt vållande till annans död. Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten när det gäller fängelsestraffets längd: sex års och fyra månader fängelse.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0