USA-valet
Affärsmannen Donald Trump och guvernören Jeb Bush vill båda bli USA:s näste president.

Trump kallade illegaler våldtäktsmän – nu lika populär som Jeb Bush

Publicerad 12 juli 2015 kl 14.58

Utrikes. Affärsmannen Donald Trump, som nästa år vill bli USA:s nye president, är i en färsk opinionsmätning lika populär som sin främste motkandidat Jeb Bush efter sitt utspel där han kallade illegala invandrare för våldtäktsmän.

Gilla artikeln på Facebook

I opinionsmätningen, som Reuters låtit göra, säger 15,8 procent av de tillfrågade republikanerna att de vill se Trump som republikansk presidentkandidat medan 16,1 procent hellre vill se Bush i den rollen. Ingen av de övriga republikanska kandidaterna fick mer än tio procent av stödet i mätningen.

När Reuters däremot bara ställde de tre kandidaterna Bush, Trump och Marco Rubio mot varandra vann Bush överlägset med 42 procent mot 28,4 för Trump.

Förra veckan vållade mångmiljardären Trump stora rubriker sedan han pekat ut mexikanska illegala invandrare som kriminella.

– Mexiko skickar hit folk som har en massa problem och som tar med sig dessa problem. De tar med sig droger, de tar med sig kriminalitet. De är våldtäktsman och några, gissar jag, är bra människor, men jag pratar med gränsvakter och de berättar för oss vad det är vi får hit, sade han enligt Breitbart.

Uttalandet fördömdes på bred front av en lång rad politiker där Floridaguvernören och den republikanska motkandidaten Jeb Bush, vars far och bror båda varit amerikanska presidenter, kallade uttalandet "utomordentligt fult".

Men den republikanske senatorn och presidentkandidaten Ted Cruz, som själv har latinamerikanskt påbrå, tog Donald Trump i försvar och sade att han "talar sanningen".

– När det gäller Donald Trump; jag gillar Donald Trump, jag tycker han är fantastisk, jag tycker han är rättfram, jag tycker att han talar sanningen, sade han och tillade:

– Och jag tycker att NBC ger sig in i politisk korrekthet som är fånig och som är fel. Jag tycker inte att man ska behöva be om ursäkt för att man talar ut om problemen med illegal invandring.

Bland demokraternas presidentkandidater är Hillary Clinton, åtminstone än så länge, ohotad på förstaplatsen med stöd från närmare hälften av de tillfrågade demokraterna.


Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.