Brexit
Storbritanniens premiärminister Theresa May.

EU och Storbritannien överens om Brexit

Publicerad 8 december 2017 kl 08.47

Utrikes. EU och Storbritannien har nu kunnat enas kring en uppgörelse om Brexit. Nästa steg blir att förhandla fram hur övergångsregler och handelsavtal ska se ut, skriver SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Efter tuffa förhandlingar har EU och Storbritannien kunnat nå en överenskommelse gällande Brexit.

Uppgörelsen är en kompromiss där båda sidor har tvingats lyssna på varandras önskemål, förklarade kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker på en presskonferens på fredagsmorgonen.

Nu är man så pass överens att man kan gå vidare till nästa steg: förhandlingar om hur övergången och framtida handelsavtal ska se ut.

– Nu är det dags att se mot framtiden och där kommer Storbritannien vara en nära och viktig allierad. Det är livsviktigt för oss alla att vi fortsätter att arbeta tillsammans om frågor som handel, forskning och säkerhet, säger Jean-Claude Juncker.

Uppgörelsen har även fått ett eget namn:

"Den gemensamma rapporten från förhandlarna från EU och Storbritannien om framsteg under fas ett under förhandlingarna i enlighet med EU-fördragets artikel 50 om Storbritanniens ordnade utträde ur EU."

Den innehåller 15 sidor med 96 punkter som behandlar en rad olika frågor, däribland medborgarnas rättigheter, skriver SVT.

Enligt Storbritanniens premiärminister Theresa May innebär överenskommelsen en garanti för miljontals EU-medborgare i Storbritannien såväl som för britter i EU.

På morgonen lade Jean-Claude Junckers stabschef Martin Selmayr upp en bild på vit rök på Twitter, alltså det tecken Vatikanen använder när man kommit överens om en ny påve.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Avslöjade Clinton – hittad död

Låg bakom stort korruptionsavslöjande – liket upptäcktes på lördagen.. Paret Clinton anklagas för att ha röjt dussintals fiender ut vägen.0 Plus

Ungern ska förbjuda HBTQ-propaganda för barn

Förbereder ny anti-pedofillag.. Förbjuder material till unga som uppmuntrar till homosexualitet och könsbyten.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0