Konflikten i Ukraina
Yanukovytjs specialpolisstyrka Berkut under sammandrabbningarna på Självständighetstorget.

Europarådet: Utredning om Majdan motarbetas av Kiev

Publicerad 2 april 2015 kl 00.19

Inrikes. Regimen i Ukraina har totalt misslyckats med att utreda vad det egentligen var som hände under tumultet på Majdan i Kiev inför förra årets statskupp. Dessutom finns det anledning att misstänka att regeringen medvetet har lagt hinder i vägen för en oberoende utredning, enligt en skarpt formulerad rapport från Europarådet.

Dela artikeln

Den nya rapporten från Europarådets rådgivande panel innehåller en rad kritiska anmärkningar om utredningens låga kvalitet och effektivitet. Bland annat konstateras att den ukrainska riksåklagarmyndigheten lider av dålig personalpolitik och bristfälliga resurser.

Men rapporten pekar också på att det finns tecken på att regeringen medvetet har satt käppar i hjulet för utredningen.

"Den icke samarbetsvilliga attityden från inrikesdepartementet och Ukrainas säkerhetstjänst hade en negativ inverkan på utredningen. Som exempel på bristen på samarbetsvillighet och obstruktion från inrikesdepartementets sida, vilket 'allvarligt hämmade utvecklingen i denna viktiga utredning', nämner panelen utredningen av Berkuts påstådda inblandning", skriver Europarådet i ett pressmeddelande.

Utredningen har stannat av, präglas av osjälvständighet och lever inte upp till kraven från Europeiska konventionen för mänskliga rättigheter, lyder panelens slutsats.

Minst 78 demonstranter och 13 poliser dödades under de våldsamma kravallerna på Majdan vintern 2013/2014. Västerländska medier och politiker anklagade omedelbart den då sittande presidenten Viktor Janukovytj för att ha låtit sin specialpolistyrka Berkut döda demonstranter med hjälp av prickskyttar. Men någon oberoende utredning har inte kunnat fastställa vad det egentligen var som hände.

Brittiska BBC News gjorde förra månaden ett reportage om skjutningarna, där det framkom att åtminstone vissa av prickskyttarna kom från proteströrelsens sida och att vissa av prickskyttarna sköt mot både poliser och demonstranter i förmodat provokationssyfte. 

Reportern i inslaget beskrev också hur en utredare vid Ukrainas riksåklagarmyndighet hade samlat in information som påstods bevisa att det inte var polisen som låg bakom de mystiska dödsskjutningarna den 20 februari 2014. Åklagaren ska dock konsekvent ha motarbetats av myndigheterna, enligt BBC News.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Israeliskt bombanfall mot Iran

Hämnden. Även mål i Irak och Syrien angrips, enligt uppgift.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.