Eurosystemet ska sköta svenska betalningar

Publicerad 26 september 2021 kl 13.15

Inrikes. Riksbankens betalningssystem RIX, som är ett så kallat RTGS-system som används för att avveckla betalningar mellan banker i svenska kronor, kommer att läggas ned och verksamheten flyttas till Eurosystemets plattform T2.

Gilla artikeln på Facebook

Riksbankens direktion har fattat inriktningsbeslut om att använda Eurosystemets plattformar för betalningsavveckling och för värdepappersavveckling, T2 respektive TARGET2-Securities (T2S), för betalningar i svenska kronor.

Riksbanken förklarar nedläggningen av dagens avvecklingssystem RIX med att det är kostnadseffektivt om flera centralbanker delar tekniska plattformar och resurser för utveckling, drift och säkerhet.

Dessutom är en hög nivå av cybersäkerhet allt mer angeläget eftersom effekterna av angrepp kan bli mycket omfattande, enligt Riksbanken.

"Det gör att kraven på säkerhet och robusthet i systemen ökar. Det är kostsamt för ett enskilt land som Sverige att på egen hand uppnå samma grad av säkerhet jämfört med när flera delar på kostnaderna", enligt myndigheten.

Besluten grundar sig även på den ökande internationaliseringen, där banker och andra aktörer är aktiva på flera marknader. Detta medför att kraven på att harmonisera och att använda gemensamma standarder ökar.

En förutsättning för att använda Eurosystemets plattformar är att de krav som följer av svensk säkerhetsskydds­lagstiftning kan tillgodoses. Av denna lag följer att det måste finnas ett reservsystem för avveckling av betalningar i svenska kronor på plats i Sverige, hur trendigt det än är med internationalisering.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Abba släpper "ny" låt från 1978. Började spelas in för över 40 år sedan.0 

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0