Peter Springare

Expressen spred falsk nyhet om Peter Springare

Publicerad 13 februari 2017 kl 10.59
Av Mattias Albinsson

Media. Kvälls­tidningen Expressen spred förra veckan en falsk nyhet om Örebro­polisen Peter Springare.

Gilla artikeln på Facebook

Det var när Expressens reporter Niklas Svensson intervjuade statsminister Stefan Löfven som Springare tillskrevs ett falskt citat.

– Han skriver i sitt inlägg att brott som begås av invandrare upptar hundra procent av polisens utrednings­förmåga i Örebro? sade Svensson frågande till Löfven.

– Jag vet inte hur det ser ut i Örebro men i det breda perspektivet har jag väldigt svårt att se att hundra procent av polisens utrednings­resurser vad gäller brott upptas av brott som begås av invandrare. Jag har mycket mycket svårt att ta in den bilden, jag vill påstå att den är fel, svarade statsministern.

Men citatet som Svensson läste upp hade fabricerats av Expressen. Springare har aldrig hävdat att invandrares kriminalitet "upptar hundra procent av polisen utrednings­förmåga i Örebro". Det han har däremot skrivit på Facebook är en lista med ursprungs­länder för de kriminella som just nu utreds för grova brott. Sverige är ett av länderna på den listan. Så här lyder Springares inlägg:

"Länder som representerar veckans alla brott: Irak , Irak, Turkiet , Syrien, Afganistan, Somalia, Somalia, Syrien igen, Somalia, okänt land, okänt land, Sverige. Hälften av de misstänkta kan vi inte veta säkert eftersom de inte har några giltiga papper. Vilket i sig oftast innebär att de ljuger om nationalitet och identitet. Nu pratar vi bara Örebro kommun. Och dessa brott upptar vår utredningsförmåga till 100%."

Expressens falska nyhet, där det framställdes som att Löfven påstår att Springare ljuger, spreds okritiskt vidare av flera andra medier. Kvällstidningen har tidigare uppmärksammats för sin benägenhet att både förvanska och förfalska nyheter. Förra veckan friades tidningen och dess ansvarige utgivare Thomas Mattsson av en politisk jury från anklagelser om grovt förtal sedan en 70-årig pensionär i Västra Frölunda hängts ut som våldsbejakande rasist genom att Expressen tillskrivit honom falska citat.

Fria Tider har gjort flera försök att nå Niklas Svensson för bemötande.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av unga som vill ha skuldsanering

Mer än en fördubbling sedan i fjol.. "Många unga förstår inte vad en skuldsanering innebär."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.