I år kommer Skatteverket att granska konsulentföretag och privatpersoner som driver familjehem – en lukrativ men hemlig form av näringsverksamhet som media inte kan granska, eftersom familjehemmen och deras inkomster omfattas av sekretess.
Familjehem erbjuder boende och omsorg till bland andra ensamkommande barn och ungdomar, men även till svenska barn som omhändertagits av socialtjänsten enligt lagen om vård av unga eller på annat sätt.
Under hösten 2015 startades många nya företag som förmedlar och betalar ut ersättningar till familjehem, främst som ett svar på behoven från den höga invandringen av ensamkommande barn och ungdomar till Sverige.
Många av bolagen startades av personer som aldrig drivit något riktigt företag, men som lockas av de snabba pengarna i den skattefinansierade sektorn.
– Vår erfarenhet är att oerfarna företagare oavsett bransch behöver stöd för att redovisa sina skatter rätt, säger Jonas Petersson, rikssamordnare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.
Kommuner kan själva anlita familjehem direkt, eller gå via företag som erbjuder stöd till familjehem, så kallade konsulentföretag. Kommunerna betalar i det senare fallet ut ersättningar till konsulentföretagen, som i sin tur betalar ut arvode och ersättning för omkostnader till familjehemmen.
Konsulentföretagen räknas som arbetsgivare och ansvariga personer i familjehemmen som anställda. Som arbetsgivare ansvarar konsulentföretaget för att göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter för utbetalda arvoden.
Skatteverket har i början av 2017 skickat ut särskild information till konsulentföretagen och svarar på frågor via Skatteupplysningen. Skatteverket erbjuder även kommunerna hjälp med registeruppgifter.
– Vi hjälper kommunerna att se vilka företag som sköter sina skatter och avgifter så att de kan anlita företag som gör rätt för sig, säger Jonas Petersson.
Genom att anlita konsulentföretag får kommunernas beslutsfattare också möjlighet att slussa skattepengar till företagare som de har goda kontakter med, istället för att pengarna går till de placerade barnen. Dessutom är kostnaderna ofta uppåt 2000 kronor per dygn – mer än fyra gånger så högt som många kommuner betalar direkt till familjehem.
– Det är höga vinstmarginaler för de privata företagen i familjehemsvården och det jag tycker är mest bekymmersamt är att de pengar vi betalar ut inte kommer till de mest utsatta barnen. Det är de som verkligen behöver pengarna, har Sundbybergs socialchef Birgitta Zaar tidigare sagt till SVT.
En kartläggning gjord 2016 av Myndigheten för vård- och omsorgsanalys visade att 96 procent av kommunerna anlitar konsulentföretag, och att omkring en tredjedel av vårddygnen i familjehem hänförs till konsulentstödda familjehem. Man bedömde att det fanns ungefär 300 konsulentföretag under hösten 2016.