USA-valet

USA:s mest exakta mätning: Donald Trump vinner valet

Publicerad 23 oktober 2016 kl 13.01
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump är på väg att vinna det amerikanska presidentvalet. Åtminstone om man ska tro den senaste opinions­mätningen från Investor's Business Daily (IBD).

Gilla artikeln på Facebook

Enligt IBD:s mätning, som presenteras idag, leder Trump med 43 procent mot 41 för rivalen Hillary Clinton. Det bör påpekas att president­valet avgörs med så kallade elektorer och att det för kandidaterna därför handlar om att vinna valet i viktiga delstater, inte i första hand väljare.

Enligt Real Clear Politics har ett flertal mätningar gjorts senaste veckorna som visar ett stort försprång för Hillary, inte Trump. Bland annat leder hon i mätningar gjorda av FOX News, Bloomberg, Reuters/Ipsos, CBS News och NBC News. I ett par av mätningarna är övertaget större än tio procentenheter.

IBD påpekar emellertid att deras mätningar varit bäst av alla på att förutspå marginalerna i de senaste tre presidentvalen. 2008 förutspådde tidningen att Barack Obama skulle vinna över John McCain med 7,2 procentenheter, vilket var exakt den marginal som Obama vann med.

IBD, som just nu publicerar en färsk opinions­mätning varje dag, avslöjar även ett flertal andra intressanta detaljer. Bland annat att vita amerikanska kvinnor är betydligt mer benägna att rösta på Trump än Clinton.

Starkast stöd har den republikanske kandidaten bland vita låg- och medelinkomsttagare på landsbygden. Mer än två tredjedelar av den amerikanska underklassen säger att de tänker rösta på Trump.

Den demokratiska rivalen har ett betydligt mer spretigt stöd där inte minst svarta och latinamerikaner, men även förmögna höginkomsttagande storstadsbor, säger att de tänker rösta på henne.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.