Gruppvåldtäkten i Visby

Fi demonstrerar med flyktingbarn "mot rasism och sexism"

Publicerad 15 oktober 2016 kl 16.57
Av Mattias Albinsson

Politik. Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet på Gotland kommer imorgon stå sida vid sida med så kallade ensam­kommande flykting­barn under en demonstration "mot rasism och sexism".
– Det är riktigt skrämmande! säger Camilla Sandelius som leder en protest­rörelse på ön efter den grupp­våldtäkt som anmäldes för två veckor sedan.

Gilla artikeln på Facebook

Det är lokaltidningen Hela Gotland som träffat och intervjuat ett tiotal av flykting­barnen på ön. Barnen, som av bilder att döma är från övre tonåren upp till 30-årsåldern, känner sig orättvist utpekade efter den asyl­relaterade våldtäktsvåg som sköljt över ön de senaste månaderna.

– När någon gör något dåligt innebär det inte att alla är dåliga, vi önskar att inte alla drogs över en kam bara för att vi är flyktingar, säger Mustafa från Afghanistan till tidningen.

Förutom grupp­våldtäkten tidigare i månaden inträffade ytterligare två medialt uppmärk­sammade våldtäkter i somras. I båda de fallen var förövarna invandrare.

Två män fast för olika våldtäkter i Visby

Nu tänker Mustafa och de andra flykting­barnen delta i demonstrationen i Visby imorgon. Demonstrationen har parollen "Manifestation mot rasism och sexism" och anordnas gemensamt av Feministiskt initiativ och Vänster­partiet. På Facebook har de båda partierna gått ut med en inbjudan på arabiska för att locka nyanlända asylsökare.

26-åriga Camilla Sandelius, som kommit att bli lite av en kändis på grund av sitt engagemang för den kvinna som anmält att hon våldtagits, tycker att det är lite väl magstarkt att asyl­sökare demonstrerar mot rasism imorgon.

– Jag tycker att det är absurt och skrämmande. Särskilt när de kallar sig feminister och går ut och demonstrerar mot rasism när en rullstols­bunden kvinna blivit grupp­våldtagen av asylsökande, säger hon till Fria Tider.

– Och att asylsökande ska gå bredvid Fi i demonstrationståget, det är skrämmande tycker jag. Det är riktigt skrämmande!

Samtidigt säger hon att hon har förståelse för flykting­barnen och att de som är oskyldiga inte vill bli ihop­klumpade med dem som är skyldiga.

– Det kan jag absolut förstå, säger hon.

Camilla tycker att Fi borde ha hållit en demonstration mot våldtäkter istället för en mot rasism med tanke på vad som hände för två veckor sedan.

– Mot kvinnovåld och våldtäkter helt enkelt, säger hon.

Vad tycker du är störst problem i Visby? Rasism eller våld mot kvinnor?
– Våldet mot kvinnor, absolut. Det finns ingen rasism här.

Fria Tider har sökt Feministiskt initiativ på Gotland.


Nyheter från förstasidan

Demonstration mot vaccin och coronaåtgärder i Stockholm

Ca 400 personer på plats. Polisen planerar att upplösa demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm 0 

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.