Nato-medlemskapet

Feministkaos kan ha sänkt svensk Nato-ansökan

Publicerad 20 maj 2022 kl 08.03

Utrikes. Det var tänkt att bli en "historisk stund" för det västerländska etablissemanget. Men lördagens Natomöte i Berlin slutade i kaos när utrikesminister Ann Linde (S) började anklaga Turkiet för att försöka sänka hennes "feministiska utrikespolitik" och den turkiske ledamoten tvingades höja rösten för att få slut på en kaskad av PK-floskler från den svenska regeringen.
 – Det var pinsamt, säger en diplomatkälla till Reuters.

Dela artikeln

Under kvällsmötet i Berlin på lördagen hamnade Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu i ett krisartat och högljutt bråk med sin svenska motpart Ann Linde (S).

När Linde började tjafsa om feminism och anklaga Turkiet för att motsätta sig Sveriges Nato-ansökan i syfte att sänka den svenska "feministiska utrikespolitiken" fick turken nog.

I ett Reuters-telegram som inte har återgetts i svensk media beskriver nyhetsbyrån hur Cavusoglu började skrika på Ann Linde (S) och lägga fram en rad krav för att Turkiet skulle gå med på att skicka en Nato-inbjudan till Sverige.

Tre Nato-diplomater beskriver händelsen som ett "pinsamt brott mot mötesordningen".

– För oss var det ett historiskt ögonblick, men Cavusoglu var irriterad på hur Lindes "feministiska utrikespolitik" förde med sig så mycket drama, säger en av dem till Reuters.

Enligt nyhetsbyrån ledde händelsen till att en "tryckt stämning" spred sig på det tyska utrikesministeriet i Berlin. Många av de allierade valde att förlita sig på en bokstavligt talat tyst diplomati medan de väntade på att situationen skulle lugna ned sig.

– Vi försökte lista ut vad vår turkiske samarbetspartner var ute efter. Och då menar jag vad han verkligen var ute efter, säger en av diplomaterna och sammanfattar:

– Det var pinsamt.

Enligt Turkiet var Ann Lindes kommentarer av en sådan karaktär att de "inte kommer underlätta de svenska Nato-ambitionerna", medan Finlands formuleringar var mer genomtänkta.

Huruvida Ann Lindes uppläxning av Turkiet beträffande den feministiska utrikespolitiken ledde till Natolandets totala vägran att släppa in Sverige i alliansen är inte känt.

Lördagens turkiska besked var dock en överraskning eftersom flera Nato-diplomater sagt till Reuters tidigare i maj att alla 30 allierade hade ställt sig bakom Finlands och Sveriges anslutning till alliansen.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Israels nya krav på SD: "Be om ursäkt för Förintelsen"

Skryter om att de är det mest Israelvänliga partiet. Men Israel vill fortfarande inte ta i SD med tång, bekräftar ambassadören nu.0 

Ekonominyheter

Bitcoin rusar till ny rekordnivå

Seglar på Trump-vågen.. Kryptovalutan når ny viktig milstolpe.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.