Coronavaccin

Finländare försäkras mot bieffekter av vaccinet

Publicerad 27 december 2020 kl 20.02

Utrikes. Trots oron över okända biverkningar uppger sig en majoritet av svenskarna vilja ta det nya coronavaccinet. I Finland täcks samtidigt de som vaccinerar sig av en omfattande försäkring.

Gilla artikeln på Facebook

Försäkringen täcker motsvarande 300 miljoner kronor per år och omfattar alla vaccin som kommer att tas i bruk i Finland, skriver Yle. Summan garanteras av staten genom ett riksdagsbeslut.

Finländare som drabbas av biverkningar som anses vara allvarligare än lindriga och pågår i mer än 14 dagar kommer att ersättas. Det blir heller inte nödvändigt att helt säkert bevisa att det är just vaccinet som orsakat hälsoproblemen.

– Efter att vi har tittat på att allt är okej skickar vi fallet till specialistläkare som sedan i sin tur ger ett utlåtande, om det finns ett sannolikt orsakssamband mellan användandet av ett vaccin och symptomen. Och om det finns ser vi sedan hurdana ersättningar man är berättigad till, säger Tiina Hellgrén, vd på läkemedelsskadeförsäkringsbolaget som ansvarar för försäkringen, till Yle.

I Sverige fick närmare 500 unga narkolepsi efter att ha vaccinerat sig med Anders Tegnells vaccin Pandemrix i samband med utbrottet av svininfluensa år 2009. De drabbade och deras anhöriga har sedan dess fått kämpa hårt för att försöka få skadestånd av den svenska staten. I en skrivelse till JK förra året påpekade de anhöriga att staten hade lämnat "felaktiga lugnande besked om vaccinets ofarlighet".

Reuters rapporterar idag om en ny mätning som visar att två av tre svenskar uppger sig vilja vaccinera sig mot covid-19. Nyhetsbyrån konstaterar att tron på staten är mycket stark i det skandinaviska landet, men att det finns undantag.

– Om någon gav mig 10 miljoner euro skulle jag ändå inte ta vaccinet, säger Lisa Renberg, 32, till Reuters.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0