Coronavaccin

Finländare försäkras mot bieffekter av vaccinet

Publicerad 27 december 2020 kl 20.02

Utrikes. Trots oron över okända biverkningar uppger sig en majoritet av svenskarna vilja ta det nya coronavaccinet. I Finland täcks samtidigt de som vaccinerar sig av en omfattande försäkring.

Gilla artikeln på Facebook

Försäkringen täcker motsvarande 300 miljoner kronor per år och omfattar alla vaccin som kommer att tas i bruk i Finland, skriver Yle. Summan garanteras av staten genom ett riksdagsbeslut.

Finländare som drabbas av biverkningar som anses vara allvarligare än lindriga och pågår i mer än 14 dagar kommer att ersättas. Det blir heller inte nödvändigt att helt säkert bevisa att det är just vaccinet som orsakat hälsoproblemen.

– Efter att vi har tittat på att allt är okej skickar vi fallet till specialistläkare som sedan i sin tur ger ett utlåtande, om det finns ett sannolikt orsakssamband mellan användandet av ett vaccin och symptomen. Och om det finns ser vi sedan hurdana ersättningar man är berättigad till, säger Tiina Hellgrén, vd på läkemedelsskadeförsäkringsbolaget som ansvarar för försäkringen, till Yle.

I Sverige fick närmare 500 unga narkolepsi efter att ha vaccinerat sig med Anders Tegnells vaccin Pandemrix i samband med utbrottet av svininfluensa år 2009. De drabbade och deras anhöriga har sedan dess fått kämpa hårt för att försöka få skadestånd av den svenska staten. I en skrivelse till JK förra året påpekade de anhöriga att staten hade lämnat "felaktiga lugnande besked om vaccinets ofarlighet".

Reuters rapporterar idag om en ny mätning som visar att två av tre svenskar uppger sig vilja vaccinera sig mot covid-19. Nyhetsbyrån konstaterar att tron på staten är mycket stark i det skandinaviska landet, men att det finns undantag.

– Om någon gav mig 10 miljoner euro skulle jag ändå inte ta vaccinet, säger Lisa Renberg, 32, till Reuters.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0