Coronavaccin

Finländare försäkras mot bieffekter av vaccinet

Publicerad 27 december 2020 kl 20.02

Utrikes. Trots oron över okända biverkningar uppger sig en majoritet av svenskarna vilja ta det nya coronavaccinet. I Finland täcks samtidigt de som vaccinerar sig av en omfattande försäkring.

Gilla artikeln på Facebook

Försäkringen täcker motsvarande 300 miljoner kronor per år och omfattar alla vaccin som kommer att tas i bruk i Finland, skriver Yle. Summan garanteras av staten genom ett riksdagsbeslut.

Finländare som drabbas av biverkningar som anses vara allvarligare än lindriga och pågår i mer än 14 dagar kommer att ersättas. Det blir heller inte nödvändigt att helt säkert bevisa att det är just vaccinet som orsakat hälsoproblemen.

– Efter att vi har tittat på att allt är okej skickar vi fallet till specialistläkare som sedan i sin tur ger ett utlåtande, om det finns ett sannolikt orsakssamband mellan användandet av ett vaccin och symptomen. Och om det finns ser vi sedan hurdana ersättningar man är berättigad till, säger Tiina Hellgrén, vd på läkemedelsskadeförsäkringsbolaget som ansvarar för försäkringen, till Yle.

I Sverige fick närmare 500 unga narkolepsi efter att ha vaccinerat sig med Anders Tegnells vaccin Pandemrix i samband med utbrottet av svininfluensa år 2009. De drabbade och deras anhöriga har sedan dess fått kämpa hårt för att försöka få skadestånd av den svenska staten. I en skrivelse till JK förra året påpekade de anhöriga att staten hade lämnat "felaktiga lugnande besked om vaccinets ofarlighet".

Reuters rapporterar idag om en ny mätning som visar att två av tre svenskar uppger sig vilja vaccinera sig mot covid-19. Nyhetsbyrån konstaterar att tron på staten är mycket stark i det skandinaviska landet, men att det finns undantag.

– Om någon gav mig 10 miljoner euro skulle jag ändå inte ta vaccinet, säger Lisa Renberg, 32, till Reuters.


Brittiske författaren Douglas Murray om vår tids stora katastrof. "När de flesta som lever idag når slutet av sitt liv kommer Europa inte längre vara Europa."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank döms igen: Kände till penningtvätt

Visste om problemen – men mörkade dem.. Nu beslutar Stockholmsbörsens disciplinnämnd att banken ska betala ytterligare 47 miljoner kronor i straffavgifter .0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

"Kränkande och rasistiskt", enligt tingsrätten. Nu tvingas pensionär på Östermalm betala nästan 30.000 kronor.0 

Mer från Utrikes

Danmark bygger asylläger i tredje världen – som Australien

Mötte etiopisk minister i Addis Ababa.. Snart kan Danmark skicka asylsökare till ett säkert läger – hemma i tredje världen.0 

Här kastar Milo gayringen i havet

Dumpade diamantring från homoäktenskap.. Profilen uppger sig ha "lämnat sin tidigare livsstil".0 

Vetenskap

Studie: Myt att man bara kan ha 150 kompisar. Forskare motbevisar "Dunbars tal".0 

Hjärnan krymper oavsett utbildning. Hjälper inte vara aldrig så högutbildad.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus