Covid-19 i Sverige

Första coronadödsfallet i Sverige

Publicerad 11 mars 2020 kl 16.48

Inrikes. Sverige har nu fått sitt första dödsfall av covid-19. Under onsdagen avled en patient på intensivvårdsavdelningen vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge efter att ha smittats av det nya coronaviruset.

Gilla artikeln på Facebook

Den avlidna är enligt Karolinska en äldre patient som vårdats vid intensivvårdsavdelning och där diagnosticerades med covid-19.

Personen uppges ha haft underliggande sjukdom.

– Vi känner med de närstående. Vi vet från internationella erfarenheter att det är äldre och särskilt äldre med andra underliggande sjukdomar som får mest allvarliga konsekvenser av covid-19, säger Per Follin, smittskyddsläkare Region Stockholm i ett uttalande.

Inom Region Stockholm är det ytterligare en patient som är smittad av det nya coronaviruset som är i behov av intensivvård.

– För att minska risken för smittspridning särskilt till äldre och andra riskgrupper är det viktigt att den som är sjuk, oavsett diagnos, stannar hemma. Det är viktigt att den som har feber och luftvägsymptom och är i behov av vård även fortsättningsvis ringer 112 vid livshotande tillstånd eller 1177 för vägledning till rätt vård. Man ska inte åka direkt till en mottagning, säger Per Follin.

Karolinska Universitetssjukhuset kommer inte att lämna några ytterligare uppgifter om patienten utan hänvisar till patientsekretessen.

Totalt har 461 personer påvisats smittade med covid-19 i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. En knapp majoritet, 55 procent, av de smittade är män. Fallen är mellan 0 och 84 år gamla (medelålder 42). Majoriteten har smittats utomlands


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0