Covid-19 i Sverige

Första coronadödsfallet i Sverige

Publicerad 11 mars 2020 kl 16.48

Inrikes. Sverige har nu fått sitt första dödsfall av covid-19. Under onsdagen avled en patient på intensivvårdsavdelningen vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge efter att ha smittats av det nya coronaviruset.

Gilla artikeln på Facebook

Den avlidna är enligt Karolinska en äldre patient som vårdats vid intensivvårdsavdelning och där diagnosticerades med covid-19.

Personen uppges ha haft underliggande sjukdom.

– Vi känner med de närstående. Vi vet från internationella erfarenheter att det är äldre och särskilt äldre med andra underliggande sjukdomar som får mest allvarliga konsekvenser av covid-19, säger Per Follin, smittskyddsläkare Region Stockholm i ett uttalande.

Inom Region Stockholm är det ytterligare en patient som är smittad av det nya coronaviruset som är i behov av intensivvård.

– För att minska risken för smittspridning särskilt till äldre och andra riskgrupper är det viktigt att den som är sjuk, oavsett diagnos, stannar hemma. Det är viktigt att den som har feber och luftvägsymptom och är i behov av vård även fortsättningsvis ringer 112 vid livshotande tillstånd eller 1177 för vägledning till rätt vård. Man ska inte åka direkt till en mottagning, säger Per Follin.

Karolinska Universitetssjukhuset kommer inte att lämna några ytterligare uppgifter om patienten utan hänvisar till patientsekretessen.

Totalt har 461 personer påvisats smittade med covid-19 i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. En knapp majoritet, 55 procent, av de smittade är män. Fallen är mellan 0 och 84 år gamla (medelålder 42). Majoriteten har smittats utomlands


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nyföretagandet har ökat under pandemin

73.687 nya företag under 2020.. Det är en ökning med 10 procent jämfört med föregående år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0