Våldtäktsförsök i Göteborg
Skärmdump från polisens hemsida.

Göteborgsposten får kritik för PK-censur – strök "mörkhyad" från polisens signalement

Publicerad 28 maj 2016 kl 14.08
Av Mattias Albinsson

Media. Göteborgsposten får kritik i sociala medier för att ha censurerat det signalement polisen gått ut med på en man misstänkt för ett våldtäktsförsök i Göteborg natten till idag.

Gilla artikeln på Facebook

Den konkurshotade tidningen strök ordet "mörkhyad" från polisens signalement innan det publicerades i en artikel i nätupplagan.

Tidningsjätte i kris – ansöker nu om rekonstruktion

En av dem som är kritisk till GP:s politiskt korrekta signalements­censur är den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali som kritiserar tilltaget på Twitter.

Fria Tider har upprepade gånger försökt få tag på GP:s redaktion för att få veta varför signalementet censurerats. Redaktionstelefonen tycks dock vara avstängd och mejladress till den medarbetare som skrivit artikeln har inte gått att få tag på.

Att svenska tidningar och andra mediebolag censurerar de signalement polis, åklagare och andra myndighetsinstanser offentliggör när de vill ha hjälp att få tag på våldtäktsmän eller andra brottslingar är ganska vanligt i Sverige. Samtidigt anklagas tidningar och medieaktörer som väljer att hjälpa polisen för att vara "hatsajter", "högerextrema" eller "främlingsfientliga".

Polisens signalement:
"Hon uppger att mannen var mörkhyad, cirka 18-20 år och cirka 169 cm lång. Han var klädd i en beige jacka och kamouflagefärgad tröja med luva."

GP:s signalement:
"Kvinnan har lämnat ett signalement på mannen, som beskrivs vara 18-20 år, cirka 169 centimeter lång och ha burit en beige jacka samt en kamouflagefärgad tröja med luva."


Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Styr målet – för att kunna ogilla. Video: Här slipper Swedbank svara på varför man stängt kontot, och får istället fortsätta slingra sig skriftligen.0 

Nya storstudiens slutsats om symtomen. "Då kan man utesluta andra orsaker än covid – med över 80 procents säkerhet."0 Plus

Mer från Media

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0