De stora och komplicerade brottmålen blir allt fler. Under 2013 förekom 22 brottmål där huvudförhandlingen tog mer än 100 timmar. Motsvarande siffra för 2010 var 14 mål.
Orsaken till att målen tar längre tid i anspråk är att brottsligheten har blivit grövre, skriver DN. Det har också blivit vanligare att flera gärningsmän är inblandade, vilket leder till att fler personer åtalas i samma rättegång.
Den ökade tidsåtgången leder till att mål avgörs i lägre takt. Det leder i sin tur till att misstänkta brottslingar får sitta häktade längre i väntan på rättegång.
Att brottmålen tar mer tid i anspråk har ökat statens kostnader, bland annat i form av ersättningar till offentliga försvarare. Under 2013 betalade staten ut 1,25 miljarder kronor till offentliga försvarare en ökning med 336 miljoner kronor jämfört med 2008.
Nu överväger man lagändringar för att minska belastningen på domstolarna. En ändring som har föreslagits är att införa prövningstillstånd i hovrätten för alla brottmål. Det skulle innebära att en person som dömts för ett brott i tingsrätten inte är garanterad att få sin sak prövad av en högre instans om han anser sig felaktigt dömd.
De rättegångsregler vi har i dag är i huvudsak från 1948. De var väldigt moderna då. Men då såg brottsligheten helt annorlunda ut. Rättegångsreglerna är egentligen anpassade efter rätt enkla stölder, misshandel på dansbanor, och så vidare. Målen tog några timmar, säger Fredrik Wersäll, hovrättspresident för Svea hovrätt, till DN.
Men medan brottmålen blir större och mer komplexa har antalet brottmål på landets domstolar minskat med sju procent de senaste tre åren. En orsak till nedgången uppges vara att polisen löser allt färre brott.