Foto: Okänd

Idag är Luciadagen

Publicerad 13 december 2012 kl 16.46

Kulturnyheter.Idag firas Luciadagen runtom i landet och på ambassader, beskickningar och svenskföreningar runtom i världen.

Gilla artikeln på Facebook

Traditionen har förmodligen sina rötter i förkristen tid i Sverige som en ljushögtid för att markera årets mörkaste natt och dagsljusets återkomst. I den julianska kalendern låg luciadagen några dagar senare på året, vilket gjorde att lucianatten länge var årets mörkaste eller en av de mörkaste nätterna på året.

Lussi eller lussekärringen ansågs vara en demon eller häxa som tillsammans med sina följeslagare i lussiferda ställde till med otyg. De mörka dagarna mellan lucia och jul var dagar då troll och onda andar var extra verksamma då i synnerhet barn skulle passa sig. Kopplingen till helgonet Lucia från Italien har gjorts på senare tid och anses idag inte ha något med det ursprungliga lussandet att göra.

Traditionen med kvinnor som klär upp sig i vitt, sjunger, har med sig levande ljus och bjuder på något att äta växte fram i västra Sverige, framförallt Västergötland, Bohuslän, Dalsland och Värmland. För besökare från övriga delar av landet uppfattades den lokala traditionen som underlig fram till att traditionen blev populär och spreds över landet under 1800-talet.

"Rätt som jag låg i min bästa sömn, hördes en Vocalmusique utanför min dörr, hvaraf jag väcktes. Strax derpå inträdde först ett hvit-klädt fruntimmer med gördel om lifvet, liksom en vinge på hvardera axeln, stora itända ljus i hvar sin stora silfverljusstake, som sattes på bordet, och strax derpå kom en annan med ett litet dukadt bord, försedt med allehanda kräseliga, äteliga och våtvaror, som nedsattes mitt för sängarna... det är Lussebete", skrev Prosten C Fr Nyman i en reseskildring från 1764.

Att vara lucia var, tillskillnad från i våra dagar, inte särskilt eftertraktat. Ofta var det en mindre ansedd ogift ung kvinna, tjänsteflicka eller piga som fick vara lucia och i många lussefiranden ingick en tävling om vem som kunde få med sig lucian i säng. Lucian ansågs vara lösaktig och karltokig, ett gammalt ordspråk från Bohuslän löd. "Den som en gång varit lussebrud, hon får aldrig någon brudeskrud".

Från slutet av 1700-talet och framåt fick lucian ett bättre anseende i och med att luciatraditionen togs upp i mer förnäma kretsar i de högre stånden. 1791 firades lucia på Åkerö slott då inte bara tjänstefolket på slottet utan även slottsförvaltarens dotter deltog i firandet. Första dokumenterade tillfället då lucia hade en ljuskrona på huvudet är 1820 i Skinnskatteberg, men den tunga kronan kunde inte bäras av den kvinna som var tilltänkt som lucia så en av drängarna fick hoppa in och vara lucia istället.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Kulturnyheter

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar"

Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.. Keith Richards: "Vill jag inte hamna i konflikter om den här skiten."0 

Krav på att gräva upp Beethovens lik för att "bevisa att han var svart"

Var den store kompositören i själva verket afrikan?. "Tjocka läppar och bred näsa" – här är vänsteraktivisternas argument.0 Plus

Kina ska förbjuda kulturmarxism i dataspel

Läckta dokumentet.. Sätter bland annat stopp för homosexuella skildringar och "omanliga" karaktärer.0 

Vetenskap

Uråldriga sjön på Mars kan ge svar om utomjordiskt liv. Spektakulära upptäckten sysselsätter forskarna intensivt.0 Plus

Kineser tog med sig månens yngsta stenar. Fynden under månlandningen.0 

Kultur

Kvinnor och invandrare i fokus för ny Moberg-filmatisering. Regissören: Jag gör en "ny tolkning" av Mobergs verk.0