Foto: Okänd

Idag är Luciadagen

Publicerad 13 december 2012 kl 16.46

Kulturnyheter.Idag firas Luciadagen runtom i landet och på ambassader, beskickningar och svenskföreningar runtom i världen.

Gilla artikeln på Facebook

Traditionen har förmodligen sina rötter i förkristen tid i Sverige som en ljushögtid för att markera årets mörkaste natt och dagsljusets återkomst. I den julianska kalendern låg luciadagen några dagar senare på året, vilket gjorde att lucianatten länge var årets mörkaste eller en av de mörkaste nätterna på året.

Lussi eller lussekärringen ansågs vara en demon eller häxa som tillsammans med sina följeslagare i lussiferda ställde till med otyg. De mörka dagarna mellan lucia och jul var dagar då troll och onda andar var extra verksamma då i synnerhet barn skulle passa sig. Kopplingen till helgonet Lucia från Italien har gjorts på senare tid och anses idag inte ha något med det ursprungliga lussandet att göra.

Traditionen med kvinnor som klär upp sig i vitt, sjunger, har med sig levande ljus och bjuder på något att äta växte fram i västra Sverige, framförallt Västergötland, Bohuslän, Dalsland och Värmland. För besökare från övriga delar av landet uppfattades den lokala traditionen som underlig fram till att traditionen blev populär och spreds över landet under 1800-talet.

"Rätt som jag låg i min bästa sömn, hördes en Vocalmusique utanför min dörr, hvaraf jag väcktes. Strax derpå inträdde först ett hvit-klädt fruntimmer med gördel om lifvet, liksom en vinge på hvardera axeln, stora itända ljus i hvar sin stora silfverljusstake, som sattes på bordet, och strax derpå kom en annan med ett litet dukadt bord, försedt med allehanda kräseliga, äteliga och våtvaror, som nedsattes mitt för sängarna... det är Lussebete", skrev Prosten C Fr Nyman i en reseskildring från 1764.

Att vara lucia var, tillskillnad från i våra dagar, inte särskilt eftertraktat. Ofta var det en mindre ansedd ogift ung kvinna, tjänsteflicka eller piga som fick vara lucia och i många lussefiranden ingick en tävling om vem som kunde få med sig lucian i säng. Lucian ansågs vara lösaktig och karltokig, ett gammalt ordspråk från Bohuslän löd. "Den som en gång varit lussebrud, hon får aldrig någon brudeskrud".

Från slutet av 1700-talet och framåt fick lucian ett bättre anseende i och med att luciatraditionen togs upp i mer förnäma kretsar i de högre stånden. 1791 firades lucia på Åkerö slott då inte bara tjänstefolket på slottet utan även slottsförvaltarens dotter deltog i firandet. Första dokumenterade tillfället då lucia hade en ljuskrona på huvudet är 1820 i Skinnskatteberg, men den tunga kronan kunde inte bäras av den kvinna som var tilltänkt som lucia så en av drängarna fick hoppa in och vara lucia istället.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Kulturnyheter

"Helt nedbrunnen." Branden misstänks vara anlagd och utreds som grov skadegörelse.0 

"Chernobyl" nu högst rankade tv-serien någonsin

Har 9,7 av 10 i snittbetyg.. Svenske Johan Renck regisserade HBO:s dundersuccé.0 

Sidor

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Snubbelstenar ska minna om rasism. Stockholm får sina första stenar.0